Na Trutnovsku shořel kravín. Uhynulo 150 jalovic, škoda šplhá k 10 milionům

  • 16
Asi 150 krav uhořelo ve čtvrtek večer při požáru stájí u Zlaté Olešnice na Trutnovsku. Jen deseti jalovicím se podařilo před ohněm utéct. K újmě na zdraví přišel i jeden člověk, nadýchal se kouře. Podle hasičů požár způsobil škodu za zhruba 10 milionů korun.

Hasiči k požáru vyjížděli krátce před 19:00, na místě zasahovala desítka jednotek. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř.

„Už při příjezdu hasičů na místo události byl požár v pokročilé fázi, plameny se rozšířily prakticky na celou budovu. Uvnitř mělo být podle dostupných informací asi 160 jalovic, deseti se podařilo utéct ven, zbylých asi 150 ale uvnitř uhynulo,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Hasiči ve Zlaté Olešnici zřídili čerpací stanoviště u retenční nádrže a vozili k místu kyvadlově vodu. K požáru ji dostávali asi 200 metrů dlouhým vedením.

„Nemůžeme zasahovat zevnitř. Konstrukce té stáje se začíná hroutit, takže pohyb uvnitř by byl pro nás nebezpečný,“ informovala během zásahu mluvčí. Požár byl ale tou dobou lokalizován, takže se oheň dál nešířil a hasiči vedli hasební zásah okny zvenčí budovy. Na samotné hašení pak bylo nasazeno několik vodních proudů.

Ještě po půlnoci dohašovaly a odvětrávaly jednotky objekt z vnějšku, dovnitř nevstupovaly kvůli narušení nosné konstrukce. Po druhé hodině ranní hasiči ohlásili likvidaci a síly i prostředky na místě zredukovali.

Požářiště bylo až do rána pod dohledem dobrovolných hasičů. Zdravotnická záchranná služba ošetřila jednu civilní osobu, která se nadýchala zplodin hoření. Ještě před příjezdem záchranářů jí poskytli hasiči kyslíkovou terapii.

Oheň zničil celou budovu a traktor. Škodu hasiči odhadují až na deset milionů korun, přičemž újma na uhynulých zvířatech tvoří přibližně třetinu odhadnuté celkové částky.

„Pro přeživších deset krav postavili hasiči za pomoci místní obsluhy provizorní ohradu. Na místě byl ještě večer vyšetřovatel HZS, škoda se bude předběžným odhadem pohybovat v milionech korun,“ uvedla mluvčí hasičů a dodala, že příčina vzniku požáru se zjišťuje.

Na místo požáru dorazili také policisté, kteří spolu s hasiči vyšetřují jeho možné příčiny. Za denního světla požářiště ohledá vyšetřovací skupina hasičů a expertů z Institutu ochrany obyvatelstva.

,