Uhynulá fena amerického stafordširského teriéra Lara.

Uhynulá fena amerického stafordširského teriéra Lara. | foto: Archiv A.Andělové

V Broumově majitelce uhynula fena, zvíře nejspíš někdo otrávil

  • 22
O svoji fenu amerického stafordširského teriéra Laru přišla o víkendu Andrea Andělová z Broumova. Zvíře mělo zdravotní potíže, jenže veterinářka už je nemohla zachránit. Podle dosavadních závěrů policejního vyšetřování fenu někdo otrávil.

„Březí fena o víkendu skončila v péči veterinární stanice, kde jí už však nebylo možné pomoci. Podle předběžných informací jsme zjistili, že fenu někdo otrávil. Vyžádali jsme si dokumenty od příslušného veterináře. Oznamovatelka uvedla, že úmrtím feny jí kromě hmotné škody vznikla i citová újma,“ sdělila mluvčí krajské policie Lenka Burýšková. 

Andrea Andělová redaktorce iDNES.cz řekla, že ještě v pátek byla fena v pořádku. Zdravotní problémy začaly v sobotu dopoledne. „Když jsem přišla, Lara kulhala na nohy, tahala je za sebou. Hned jsme ji vzali k veterinářce, která nám řekla, že má úplně zdevastované ledviny. Všichni si mysleli, že je to nějaký zánět,“ popsala majitelka.

Jenže zánět se prý po testech neprokázal. „Veterinářce před časem někdo otrávil čtyři kočky. Po testu moči zjistila, že kočky měly v sobě fridex, který po několika hodinách dělá v moči krystalky. Ten samý test proto udělala i mojí feně,“ vypráví Andělová.

Otrávena nemrznoucí směsí?

Zkouška skutečně po několika hodinách prokázala, že také fena měla v těle nemrznoucí kapalinu. „Museli jsme ji nechat uspat, umírala ve strašných bolestech. Protože měla rozežrané ledviny, nemohli jsme jí dát žádné léky,“ řekla Andělová.

Hned další den se obrátila na policii. V čem mohl být jed, ale žena netuší. „Je možné, že to bylo v piškotu nebo v něčem sladkém, ale v okolí jsme nic nenašli,“ dodala. 

Policie proto nyní hledá neznámého pachatele, kterého podezírá z týrání zvířat. Za informace, které by vedly k jeho dopadení, vypsala pětadvacetiletá žena odměnu deset tisíc korun.

„Policisté vyzývají všechny občany, kteří by k této události mohli poskytnout informace, aby tak učinili buď osobně na policejní stanici v Broumově, nebo prostřednictvím tísňové linky 158,“ dodala Burýšková.

,