ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Vězeň napadl dozorce ve Valdicích, hodil po něm dvacetikilové kovové dveře

  • 12
Pobyt ve valdické věznici si může třiatřicetiletý trestanec prodloužit až o dvanáct let. Při bezpečnostní prohlídce napadl dozorce a hodil po něm dvacetikilové kovové dveře. Policisté ho nyní obvinili z pokusu o násilí proti úřední osobě.

„Jičínští kriminalisté zahájili trestní stíhání třiatřicetiletého odsouzeného vězně, kterého obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu násilí proti úřední osobě ve stadiu pokusu,“ uvedla mluvčí policie Eliška Pospíšilová.

Incident se stal začátkem května, policie o něm informovala až nyní.

„Při bezpečnostní prohlídce cely měl vězeň bezdůvodně uchopit volně stojící dvacetikilové kovové dveře a prudkým pohybem je po dozorci hodit. Následně se měl směrem k dozorci rozběhnout, s úmyslem na něj fyzicky zaútočit,“ popsala útok mluvčí jičínské policie.

Vězeň skončil v poutech

Odsouzeného dozorci zpacifikovali za použití donucovacích prostředků a spoutali ho. Dosavadní pobyt v přísně střežené věznici ve Valdicích, kde si tresty odpykávají odsouzení za nejtěžší zločiny, se mu tak může prodloužit až o dalších dvanáct let.

Násilí není ve valdické věznici ničím výjimečným, poměrně často se tam napadají vězni navzájem a útočí třeba zbroušenou polévkovou lžící, občas odsouzení zaútočí na dozorce, ale i samotní dozorci se před soudem zpovídají z údajného násilí páchaného na vězních.

Propuštěný recidivista vydržel na svobodě pár sekund, když vyšel z brány valdické věznice, okamžitě jej zadrželi kriminalisté. Kamarádovi na Mírov poslal drogy.

3. dubna 2023