Sněhové pole připomínající tvar bývalého Československa známé jako Mapa...

Sněhové pole připomínající tvar bývalého Československa známé jako Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších. (22. 6. 2023) | foto: ČTK

Sněhové pole Mapa republiky v Krkonoších roztálo o den dřív než loni

  • 7
Sněhové pole známé jako Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších v sobotu roztálo. V minulosti se to stávalo třeba až na konci léta, ale dvacetileté sledování pracovníků Správy Krkonošského národního parku ukazuje, že sníh nyní odtaje zpravidla už na přelomu června a července.

Sněhové pole zmizelo předloni 13. července, loni 9. července, letos 8. července.

„Mapa republiky v sobotu ráno roztála. Ještě v pátek bylo vidět poslední flíčky,“ popsal mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Mapa republiky připomínající prvorepublikové Československo s Podkarpatskou Rusí odtává od východu na západ, až nakonec zůstávají „střední Čechy“, v místě takzvané nivační deprese. Ve finále odtává sníh poměrně rychle.

Například 22. června mělo sněhové pole ještě rozlohu zhruba poloviny fotbalového hřiště. Mapa republiky se každoročně na jaře rýsuje v nadmořské výšce 1 420 až 1 455 metrů.

Správci KRNAP provádějí na Mapě republiky podrobné měření od konce 90. let 20. století. V zimní sezoně 2022/2023 správci parku na Mapě republiky naměřili nejvíce sněhu 6. dubna, a to 9,72 metru. Z hlediska dlouhodobého měření se ale jednalo o průměrnou hodnotu. Nejvíce sněhu tam Správa KRNAP zaznamenala v zimě 1999/2000, kdy tam byla 15,7 metru mocná sněhová vrstva.

Na videu ze silnice na Luční horu z 2. června 2023 jsou vidět zbytky sněhu v Krkonoších včetně Mapy republiky:

2. června 2023

Mapa republiky leží na jižním svahu, přesto tam sníh v takovém rozsahu zůstává nejdéle v celém Česku. Důvodem je podle parku modelace terénu a větrné proudy anemo-orografického (větro-horopisného, pozn. red.) systému Bílého Labe, které na jižním svahu Studniční hory pravidelně ukládají obrovská množství sněhu. Sněhová vrstva pak dosahuje mnohametrové výšky. Mocnost sněhu tak nemusí odrážet charakter zimy z hlediska sněhové pokrývky v Krkonoších.

Více na Počasí iDNES.cz

Sněhové pole Mapa republiky se nachází na příkré stráni mezi Studniční a Luční horou nad Modrým dolem v klidovém území KRNAP, kam mají turisté zakázaný přistup. Nejlépe jej legálně mohou uvidět například od Chalupy na Rozcestí, nad Výrovkou nebo z cesty od Richtrových Bud do Modrého dolu.

Dnes ráno bylo u nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1 415 metrů zataženo s teplotou 15 stupňů Celsia, uvedla Horská služba Krkonoše.

Podle meteorologů má být dnes v Královéhradeckém kraji oblačno až polojasno, zpočátku i skoro jasno. Zpočátku budou ojediněle a odpoledne a večer od západu místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 30 do 33 stupňů, na horách od 24 do 27 stupňů. Vítr může v bouřkách přechodně zesilovat.

,