(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MAFRA

Kvůli marihuaně přišla o doklady řidička, po přesednutí i spolujezdkyně

  • 77
V rozmezí pouhých dvou hodin zabavila policejní hlídka v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku řidičské průkazy dvěma mladým ženám, které spolu jely autem. Doplatily na to, že před jízdou požily marihuanu. Nejprve řídila jedna, při druhé kontrole si místa vyměnily.

Dvojici devatenáctiletých kamarádek policisté zastavili v pondělí ve dvě hodiny odpoledne. Už při otevření dveří z vozu cítili silný zápach marihuany.

Při první kontrole řídila dívka z Kostelce nad Orlicí. Dechová zkouška na alkohol u ní dopadla dobře, test na drogy byl však pozitivní na canabis.

„Žena uvedla, že předchozího dne požila bábovku s příměsí marihuany. Současně s poučením o spáchaném přestupku jí hlídka zadržela řidičský průkaz a zakázala řízení,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Burýšková.

To samé auto policisté ve městě zahlédli o dvě hodiny později, tak ho znovu zastavili. Kromě dvou dříve kontrolovaných žen v něm byla další devatenáctiletá dívka a sedmnáctiletý mladík. Za volantem seděla dřívější spolujezdkyně z Hradce Králové. Také její test na drogy byl pozitivní.

„Dechová zkouška navíc skončila s hodnotami 0,14 a 0,13 promile. Řidička hlídce potvrdila, že odpoledne užila marihuanu,“ sdělila mluvčí.

Policisté jí proto rovněž zakázali jízdu a zadrželi řidičský průkaz. Oběma řidičkám hrozí za řízení pod vlivem drog tresty až 20 tisíc korun a zákaz řízení až na rok.