Recidivista kradl z firem peníze i elektroniku, trezor odvezl na kolečku

  • 0
Po roce na svobodě se šestačtyřicetiletý muž z Náchodska patrně vrátil k podobným krádežím, za jaké dříve seděl ve vězení. Ve firmách v Jaroměři a okolí ho zajímaly pokladny, elektronika či jízdní kola. Podle policie způsobil škodu téměř půl milionu korun. Už je obviněn a čeká ve vazbě.

Náchodští kriminalisté muže viní z celkem dvanácti skutků, které se staly od července do října.

„Předmětem jeho zájmu měly být převážně pokladny a kasy s finanční hotovostí, ale nepohrdnul ani trezory, elektronikou, jízdními koly a dokonce ani plechovkami piva. Svým protiprávním jednáním měl způsobit téměř půlmilionovou škodu, nicméně kriminalisté se případem i nadále zabývají, a proto škoda, kterou svým jednáním způsobil, nemusí být konečná,“ sdělila mluvčí hradecké policie Eliška Pospíšilová.

Podezřelého zachytily kamery v provozovnách a kancelářích místních podniků. Na záběrech je vidět místa, odkud pachatel odnesl finanční hotovost, například si odváží ve stavebním kolečku trezor. Vybavením, které našel ve firmách, se snažil někdy kameru poničit. Kamera ho také zachytila, když spadl z kola, na němž se vracel z místa krádeže.

Recidivista má v rejstříku trestů celkem 17 záznamů za obdobnou trestnou činnost. Věznici opustil koncem loňského července, kdy byl podmínečně propuštěn.

Muže v uplynulých dnech zadržela zásahová jednotka. Kriminalisté ho obvinili z přečinů krádež, porušování domovní svobody a poškozování cizí věcí. Muž je stíhán vazebně. Hrozí mu až pětiletý nepodmíněný trest. Na objasnění krádeží se podíleli jaroměřští policisté i tamní strážníci.