U Žirče na Trutnovsku zasahovali hasiči u pádu větroně. (11. července 2019) | foto: HZS Královéhradecký kraj

Větroň při pokusu o přistání narazil do stromu, pilot je zraněný

  • 2
Větroň havaroval ve čtvrtek odpoledne u Žirče na Trutnovsku. Zraněného pilota si převzali do péče záchranáři. Podle policie se snažil přistát, ale při druhém pokusu narazil do stromu.

Žireč se nachází nedaleko Dvora Králové nad Labem. Větroň spadl před 17. hodinou nedaleko letiště. 

Hasiči na místo poslali čtyři jednotky. Zasahovali tam profesionální hasiči ze stanice Dvůr Králové nad Labem a dobrovolné jednotky z Žirče, Hajnice a Bílé Třemešné.

Policie dnes upřesnila, že havarovalo bezmotorové letadlo Grop Speed Astrit.

Podle prvotních zjištění šel pilot opakovaně na přistání, ale zřejmě vlivem vysoké rychlosti se vždy od přistávací plochy odrazil a přistávací manévr se nepodařil.

„Po druhém pokusu přelétl stroj na konci dráhy kukuřičné pole a ve výšce několika metrů narazil do stromu,“ uvedl mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Přesnou příčinu a další okolnosti letecké nehody objasní až další policejní vyšetřování ve spolupráci s Ústavem pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Hmotná škoda na letadle se předběžně odhaduje na 300 tisíc korun.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,