Chovatel z Náchodska měl ve voliéře i puštíka obecného.

Chovatel z Náchodska měl ve voliéře i puštíka obecného. | foto: PČR

Muž bez povolení choval chráněné dravce, hrozí mu až tři roky vězení

  • 2
Na potíže se zákonem si zadělal sedmatřicetiletý chovatel ptactva z Náchodska, který měl ve svých voliérách i chráněné dravce, přestože není držitelem potřebného oprávnění. Chovatele nyní stíhá policie a hrozí mu až tři roky vězení.

Náchodští kriminalisté zahájili trestní stíhání sedmatřicetiletého muže podezřelého z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Muž, pro kterého je chov ptactva koníčkem, ve svých voliérách v období od prosince 2021 do března letošního roku přechovával výry, sýčky a další ptactvo. Bez povolení ale choval také puštíka obecného a káně lesní.

Chovatel z Náchodska měl ve voliéře i káně lesní.

„Je třeba si uvědomit, že i když třeba máte dobrý úmysl a chcete nalezenému zraněnému zvířeti pomoci, má chov chráněných volně žijících živočichů svá pravidla, kterými se musíte řídit, nebo je předat do záchranné stanice pro zvířata,“ upozornila mluvčí náchodské policie Lucie Konečná.

Dravci Strix aluco (puštík obecný) a Buteo buteo (káně lesní) jsou podle vyšetřovatelů „jako exempláře chráněného druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím zařazeni do přílohy A nařízení Rady (ES) č. 338/97.“