Chata Rozhlas patří mezi jedny z posledních pozůstatků architektury z přelomu 70. a 80. let v Peci pod Sněžkou. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Chata Rozhlas v Peci ustoupí novým apartmánům, některé jsou už prodané

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
„Normalizační“ chata Rozhlas v Peci pod Sněžkou v Krkonoších půjde k zemi. Budova v lukrativní lokalitě u sjezdovky Zahrádky je zavřená přes deset let. Developerská společnost Crescon postaví na jejích základech apartmánový dům s 33 byty.

Budova s charakteristickou áčkovou střechou a kapacitou 100 lůžek, v níž se rekreovaly generace pracovníků Československého rozhlasu, nejspíš nikomu scházet nebude. V lokalitě s roztroušenou zástavbou ční jako maják.

„Rozhlas je normalizační stavba, která vznikla na základě toho, že Československý rozhlas byl politicky silnou organizací. Stejně jako hotely Energetik nebo ČKD Hradec, dnes Emerich. Osobně si myslím, že to byla zásadní chyba. Objemově je Rozhlas mimo měřítko a přerostlý vůči okolní zástavbě,“ říká Pavel Klimeš, krajinný ekolog a znalec stavebně architektonického vývoje východních Krkonoš.

„To byli chlapíci, kteří obsluhovali pomu nebo kotvu. Tehdy nebyly turnikety, jenom fronty. Ale díky těmto známostem moje lyžařské družstvo mělo zpravidla k dispozici přednostní koridor, k velké nelibosti ostatních lyžařů.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se