- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Rostou, o víkendu jsme si pěkně zahoubařili... Jen jsme se prošli v lesoparku u nemocnice u Prahy a za půl hodinky plný košík.
Bedly zardělé, opeňky měnlivé, šupinovky kostrbaté, klouzky modřínové, klouzky obecné, žampiony lesní, ovčí (na lučních místech) a hned vedle nich pro zpestření i mírně jedovaté žampiony zápašné (smrdí a po škrábnutí hlavičky skoro hned žloutnou).
Snědl jsem několik kilogramů smaženice z václavek - a teď jsem se dověděl, že jsem měl mít zdravotní problémy....
Václavky nejsou za syrova ani tak jedovaté jako nechutné. Syrové doslova nejdou pozřít.
Jinak to jsou vděčné houby, protože pokud jsou, dají se nasbírat ve velkém množství. A když se před zavařováním krátce povaří ve vodě, dá se jich i v menší skleničce zavařit hodně. Což je jejich patrně optimální zpracování, protože při zavařování i docela změknou.
Akorát kdo má zahradu, musí dávat pozory, aby zbytky z jejich čištění vyhazoval někde pryč, ne na zahradu, protože václavky jsou agresivní, napadají i živé stromy a dokážou je zničit.
Na vaclavkach je super, ze se dobre sbiraj - dva trsy a je "plny kosik"
Ten argument o teplotě nechápu. Teplota při smažení je přeci vyšší než při zavařování.
To ano, ale tady je potřeba tu teplotu na bodu varu udržet asi tak 20min , aby se ty jedy odbouraly. Trochu neobratně napsáno.
Houby rostou, ale bohužel jen někde. U nás je stále v lese moc sucho a houbařské sezoně si můžeme tak akorát nechat zdát....