Diskuse k článku

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu oceňovat pokrmy, které vařily babičky, ale my jsme na ně pozapomněli pod náporem „světovosti“. A protože ďábel se podle něj skrývá v detailu, pečlivě je vychytává k dokonalosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J34a67n 71V43e53s22e77l54ý 5637654166390

Dočetl jsem odpověď první otázky a dál už ne. I v článku o jídle se kope do prezidenta. Ubohost

0/−1
31.1.2018 8:27

J13i72ř39í 62K41á89b39r63t 6939916787652

Malinko mi vadí,že je napsáno,že jsme 40 roků vařili ze špatných potravin.Teď je vše zdravé,že nevíme,kdy nás to porazí!Mléko,tvaroh,jogurty,maso,uzeniny atd.

+2/0
30.1.2018 12:18

A34l54i46c10e 54N47o35v84á83k40o45v96á 9390500503316

Neměli jsme možná tolik surovin na výběr, ale ty které byly dostupné, nebyly geneticky upravené, byly z našeho českého zemědělství a nebyla to z 50% éčka.

0/0
30.1.2018 12:32
Foto

N19o16v41á23k 17V31l78a84d88i69s88l67a59v 5407644412870

Ono třeba hovězí maso nebylo stařené, vepřové se chovalo na sádlo a ne na maso, nebyly dnes běžně dostupné italské těstoviny, olivový olej, nabídka sýrů byla mizerná, no a vaření v restauracích bylo většinou pod psa.

Surovin na vaření je již dostatek a nostalgie po socialistickém jídle je nepatřičná. Já jsem jedl x let ke svačině vlašský salát, protože v našich lahůdkách nebylo nic jiného. Dodnes je mi z vlašáku špatně.

Takže kdy pan Vaněk uvádí, že nebyl dostatek kvalitních surovin, tak má pravdu.

+1/0
31.1.2018 4:15

J15a18r98o74m77í10r 26P40o30p55l71e37r 4413321891494

Pěkně ho ti amíci vošlehli8-o

0/0
29.1.2018 21:17

V17l53a87d60i65m58í12r 74K61o21n84e57č66n35ý 6525740138189

Ta mnozstvi jsou v klidu. Jedu podle Vasich kucharek ale s mnozstvim si hlavu nedelam. Stredne velka cibule nebo lzice masla - je mi to jedno, delam to od oka a stejne to v 99% pripadu "vyjde". Krasa je v jednoduchosti a dodrzeni postupu a skladby surovin. Pak je vysledek zaruceny.

0/0
26.1.2018 13:23

M34i41c51h56a41l 15M24i82l85l75e16r 9576562469982

varit jsem se naucil, kdyz mama a teta rozhodly, ze my kluci musime do kurzu vareni a prihlasily nas do Narodaku k pani Urbanove. Oba dohromady, snad abychom se nebali a neutekli odtamtud.;-D

Predtim uz ale nase babicka pridrzovala vnoucata k vareni - livance, omelety, bramboraky, sugo al pomodoro, rizky...vanocni cukrovi!

Umeni varit se mi moc vyplatilo kdyz jsem se usadil v Australii, protoze jsem se umel postarat sam o sebe a nemusel navstevovat zadne rodiny s vdavekchtivymi slecnami jen proto, abych si pochutnal na domaci kuchyni.;-) Uvaril jsem si sam.

Manzelka (neni Ceska) varit umi, ale na ceska a vubec evropska jidla jsem doma sefem ja.

Varim stylem - otevru lednici, spiz a mrazak, z obsahu dostanu inspiraci a dam se do dila.

Pokud se potrebuji podivat na urcity recept, delam to jen pro seznam prisad, jejich mnozstvi si urcim sam. Peceni je ale neco jineho, tam je pomer prisad dulezity zachovavat.

+1/0
28.1.2018 7:14

M28i51c85h76a80l 32M55i15l33l22e66r 9256682729942

PS.Vrabcovu Velkou kucharku i Studenou kuchyni mam. Mama mi je poslala do Australie.

0/0
28.1.2018 7:51

V12á95c34l32a97v 57F96i60e22d82l46e81r 7723368678136

Mám jeho kuchařky rád a ačkoli dávám normálně přednost papírovým verzím, tak jeho Poklady české kuchyně a Klenoty evropské kuchyně jsem si pořídil interaktivní. Jsou tam hezké videonávody a je tam možnost si dopisovat poznámky.

0/0
25.1.2018 6:57

J63a47n 58V48a82š65á97t32k85o 7771357283439

To je teď strašná móda, hlavně asijská kuchyně. Přitom ta česko-rakouská kuchyně je skvělá, pestrá, chutná. A když se to dobře udělá a zvolí vhodně druh a velikost příloh tak nemusí být ani nezdravá a těžká.

+1/0
24.1.2018 12:11

J74a88n 55T20a89r72a20b32a 4336486509309

Pan Vaněk trochu dost mlží. S výjimkou 4 pokrmů : cmunda, kyselo, dršťková polévka a šlejšky českâ kuchyně neexistuje. Na rozdíl od kuchyně slovenské, například. Za původní česká nesprávně vydáváme jídla původně rakouská, například Rindbraten mít Rahmsoße, Schweinsbraten mít Kraut und Knödel, Schweinshaxe, Obstknödel, atd. A to pan Vaněk samozřejmě dobře ví.

0/−13
21.1.2018 19:43
Foto

L90u73k92á43š 50F82r78y64d19r12y77c19h 2346226466978

ale samozřejmě že existuje, těch jídel je daleko víc, a to že by koleno bylo pouze rakouské, přece nemůžete myslet vážně, to si myslíte, že jako všude jinde se koleno vyhodilo nebo co ? Zpracovávalo se všude stejně ...Že bramborové noky jsou vynález rakušáků a němců ? A opravte si v těch jídlech ty chyby, když už chcete tvrdit, že jsou ryze rakouské ..

+8/0
22.1.2018 11:38
Foto

M12a46r29e32k 78C27e47r92n89y 5718816627

Akorat ze vetsinu "Rakouskych" jidel, maji rakusaci od ceskych holek, ktere tam za cisarepana chodily do sluzby....:-P

+12/0
24.1.2018 9:56

V57l80a39d97i17m27í91r 91K15o87n44e93č56n62ý 6345710218459

bych se teda dost hadal.....

0/0
26.1.2018 13:24

K84a77t36e21ř30i85n29a 28K50a72š35t10a53n77o11v26á 4167377722786

Najde se na českých serverech jeden jediný článek, rozhovor, text, do kterého by se nezatahovali prezidentští kandidáti? Rv Nudné, trapné, otravně rádoby podprahové. Čekám, kdy ten či onen bude zmiňován v souvislosti s předpovědí počasí. [>-]

+8/−3
20.1.2018 16:35

J11i16ř30í 54L92a24n11g34w75e25i92l 3750804548859

R^!!

+2/0
21.1.2018 22:05

M14o35j45m59í52r 78S88k75á28l65a 2140442656

kuřecí steak s broskvíR^;-D

+4/0
20.1.2018 9:59

J92a39n 56T95a98r42a43b77a 4566816289169

Ještě drsnější je to na krkovici....

+1/0
21.1.2018 19:44
Foto

M83a93r52i34e 78M59e29t98l91i95c89k69á 9771294981222

Mi stačilo, když tuhle jako obloha byl u masa pomeranč.... jsem jídlo vracela, že jsem si nic sladkého neobjednávala....

0/−1
28.1.2018 15:00
Foto

M39i11r87o87s79l45a40v 45S68t96e76i47n20e17r 2566520260536

I když takové umělecké vzdělání nemám, docela rád si něco dobrého uvařím, moje to nikdy neuměla. Nemusí to vždy být velké menu, ale jsou i drobné požitky české tradiční kuchyně.

Třeba dnes chléb s husím sádlem a husími játýrky, to sádlo jsem z husy vybral na drobno nařezal, vyškvařil, hezky pomalu a pak do něj dal na 15 minut ta játra.

Ale třeba i cmunda, do té dávám ovesné vločky aby křupala, a muší se opékat na vepřovém sádle, to si vyškvařím pro jistotu také sám.

Nedávno jsem si namočil kroupy, hrách a vše druhý den do měkka podusil. Polité sádlem s opečenou cibulkou je to delikatesa.

Čočka, hrách, fazolky, kroupy, to býval základ zimní kuchyně, k tomu nezbytně patří i domácí kvašené zelí. Maso k tomu ani vždy být nemusí, nanejvýš nožička z párku, lžíce sádla s opečenou cibulí stačí.

V Čechách a na Moravě byly v zimě také často husté, horké polévky, třeba zelňačka, kyselo, dršťková, čočková, kulajda, chlebová, fazolová, zkrátka sortiment dost velký ve srovnání se západem. A nikdy se mi ty polévky nepřejedly.

K tomu panu prezidentovi- jako zlého si ho nemohu představit, myslím, že my dva jsme z podobného dřeva. Ovšem, umí říct, co si myslí, netají to, někdy také řekne, co se i mně nelíbí, ale hlavně že to řekne.

Tichošlápka s klotovými rukávy a bačkorami, který půl hodiny předtím, než větu vypotí, analyzuje, zda mu to něco přinese, nebo ne, bych nerad. To byl Klaus.

Jeho o číslo větší vydání se opět nabízí.

+5/−2
19.1.2018 20:00

J67i84n46d51ř49i15š84k45a 73B96u48r85g27e78r43o31v48á 3555924408365

Četla jsem jen do pomluvy prezidenta. Jděte do háje s tou špínou!!!

+8/−20
18.1.2018 15:18
Foto

M48i62r16o65s81l82a80v 87D83v49o47ř52á33k 4602246749879

Pravda se ve Vaší podobě rovná špíně??;-D;-D

+11/−3
18.1.2018 16:17

T61o82m13á43š 70H43o95r82á78k 8960145876689

Nazývat pana prezidenta špínou bych si nedovolil. A to ho nemám rád.

+11/−1
18.1.2018 20:30

M10a59r85t26i28n 31C39e85r66v31e13n56y 2893578116428

Nebojte, uz jenom tyden a uvidi se, zda pujde spina pryc... :-)

+8/0
19.1.2018 11:59

J92i27ř28í 56M59a93c20e36k 3915775284201

Pochvala za pěkný rozhovor. S tím prezidentem trefil hřebíček na hlavičku.

+10/−7
18.1.2018 10:46

Š81á12r85k75a 10M24a48t87y66á17š42o91v44á 1121935602989

to do české kuchyně, ale nepatří....je mi líto,že i Vaněk to plete do vaření...

+4/−3
19.1.2018 6:57

M86a80r85t93i49n 84C78e84r41v19e16n48y 2583348506128

Do kuchyne mozna ne, do obecneho rozhledu klidne ano. Ale s tim cesstvim to zas tak neprehanejte, jelikoz bych musel poznamenat, ze ne pred kazdym ALE se pise carka ;-)

+2/0
19.1.2018 12:01
Foto

M29i13r63o45s37l55a74v 18S23t75e85i84n36e21r 2576100580376

Hřebíček patří do hmoždíře.

+2/0
19.1.2018 20:02

D14u95š42a25n 42M27a16t89o68u15š41e48k 7173810900885

Jídlo je jen palivo,v podstatě nejde vůbec o chuť ,ale o složení,aby ten motor dobře běhal.Obyčejné věci jsou 100x lepší než překombinované složitosti...

Takový chleba s máslem a ředkvičkou nebo čerstvý chléb s tvarohem nebo dobře odleželého utopence beztak nic nepřekoná..

+5/0
18.1.2018 10:06
Foto

M25i71r41o16s76l80a72v 97S92t58e30i61n16e89r 2316290530696

Utopenec je modifikace, vzniklá za bolševika. Za mého dětství se nakládal buřtový salát, z koleček špekáčků, cibule, okurky, marináda z octa a jemně nasekané petržele.

Jinak souhlas, v Čechách jenom problém, najít ještě kvasový chléb, případně s dýňovými zrníčky. Moje teta dávala do chleba, který si pekli každých 14 dní za války, anýz a koriandr. To dnes už neseženete. Kvas mivala těch 14 dní v hrníčku s pokličkou, pečení trvalo ale dva dny. Předtím musela s utajeným zrním k mlynářovi, aby měla čerstvou mouku. Němci je hlídali, aby co nejvíc odevzdávali.

+2/0
19.1.2018 20:14

K14a69t46e38ř46i86n68a 76V74a68š14á93k46o95v57á 5691432659725

neseženete anýz a koriandr? Ale jděte. Není problém si dneska chleba upéct, mnoho lidí to dělá, i kvasový.

+5/0
22.1.2018 11:50

M89i64l44a69n 28P23r41o48u53z35a 6582854618467

Jestli myslíte v těch pekárničkách, tak to opravdu není problém. Ovšem s opravdu dobrým čerstvým chlebem z pece se to nesrovná i kdyby já nevím co.

0/0
24.1.2018 14:40

M29i20l38a92n 85P34r53o46u10z15a 6142934988217

Utopenci, syrečky a ostropestřec byly vždy na pultě hospody.

+1/0
24.1.2018 14:42

M33i13c45h55a64l 56M62i14l69l10e28r 9256152489242

odesel jsem za ranne normalizace a na utopence se nepamatuji, zato na burtovy salat ano.

+1/0
28.1.2018 7:04

K50a26r81e51l 56M27i84k29l76í56k 6414286537

Díky za super rozhovor. Rád Vaňka sleduji v pořádku Jídlo s.r.o. na Streamu. Vaření je zábava a dokonalé způsob odreagování. Hlavně musím souhlasit s tou precizností. Každý detail rozhoduje o výsledku.

+7/0
17.1.2018 22:06

T64o38m64á33š 24H29o24r50á88k 8120305146839

Pana Vaňka už jsme bohužel v pořadu Jídlo s.r.o. dosledovali.

+1/0
17.1.2018 22:21

M24a50r37t73i70n 28C15e31r58v88e31n51y 2513938486828

A treba ne, jenom to uz nebude produkovat Seznam a to je asi kazdemu uplne fuk.

0/0
19.1.2018 12:03

J68a97k33u38b 19F49e41i44f93a11r 7859339736609

Vaněk je třída. Kdykoli jsem vařil podle jeho receptu nebo se jím inspiroval, výsledek byl super.

+13/0
17.1.2018 15:14
Foto

A23n60d46r72e13a 43Š90r12e85t22r22o31v15á 7481435810718

Jeho kucharky jsou naprosto. Vari se podle nich dobre (je to dobre popsano, prevazne i fotograficky zdokumentovano) a vsechno se navic da i jist. Mam napriklad i kucharky od Hany Michopulu Recepty z farmarskeho trhu a tam se da pouzit jen maloco.

+2/0
17.1.2018 14:36

M34a74t66o30u13š 96B75á73r73t19a 2925794694

Foodbloger je v 99% zoufalec, který si na něco hraje. Když někdy vidím základní nedostatky - třeba v hygieně - tak ty jejich "nápady" opravdu nemusím. Souhlasím s panem Vaňkem i v tom, jak se Češi vrhají na orientální kuchyni a vytvářejí z ní fusion pro čtvrtou cenovou.

+3/0
17.1.2018 14:25

O41n80d57ř97e74j 69M14o78t89l 7144919650229

Food Nazi..

0/−6
17.1.2018 14:18

A20l25b86e44r91t 11P22ě38n60i58č16k40a 2200638705977

Není důležité, co jíš, ale s kým to jíš ;-)

Jinak, pěkný rozhovor, až se budu někdy moc nudit, třeba v důchodu, tak se taky vrhnu na vaření.

0/0
17.1.2018 13:07

J38a34r97e32k 26W80o40l73f 5170729720

Ňam kuřecí steak s broskví! R^V

+3/−26
17.1.2018 12:06

M76a92r43e69k 74K63l90u86f59a 3858394274906

Gastronomické porno ze začátku devadesátých let ...... Tfuj a blé. Rv

+1/−2
17.1.2018 14:47

O67d40s80t32r50a66n64ě16n43ý 79U61ž79i93v43a94t39e84l

Uživatel požádal o vymazání
0/0
23.1.2018 5:14

J23a37k28u37b 44F45e26i87f40a76r 7289759206229

a ještě posypat ajdamem co? Rv

+6/0
17.1.2018 15:12

Z98u17z16a64n85a 98B17e32n49d18o65v42á 2226812893808

Nesypat, zásadně plátek přes broskev :-)

+13/0
17.1.2018 16:28

M29a94r57e74k 72P11e97c62h 9328937639435

A k tomu tatarku V

+3/0
17.1.2018 19:03

M20i88c45h40a33l 67K62u72c86h78t18a 6393764894862

A hranolečky...

+2/0
18.1.2018 10:45

L20a71d11i33s44l97a58v 57Z32o28c45h 8492968184528

A kečup !

+1/0
18.1.2018 12:12

Najdete na iDNES.cz