ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

KVÍZ: Jakou normu mají špekáčky a bude hovězí z laboratoře? Co víte o mase?

  • 9
Grilovací sezona je tady a na gril patří maso. Na našem jídelníčku je stále oblíbené a jeho spotřeba stoupá. Co o něm víte? Platí ještě normy na výrobu uzenin? Bude se maso vyrábět v laboratořích? A znáte kultivované maso? Ověřte si své znalosti v dnešním kvízu.

Maso jsme jedli už před dvaceti tisíci lety. To ví každý, kdo četl knihu Eduarda Štorcha Lovci mamutů. Dobrodružství pravěké věstonické lovecké tlupy jsou sice autorovou fantazií, ve svém díle ovšem vychází ze skutečných archeologických nálezů.

Maso už dávno lovit nemusíme, máme velkokapacitní chovy, jatka a masný průmysl. A také normy. Není pravda, že dnes si může každý řezník vyrábět, co chce. Tedy vlastně může, ale aby se například špekáček mohl prodávat jako špekáček, musí splnit požadavky stanovené vyhláškou ministerstva zemědělství.

KVÍZ: Co víte o mase?

A jaká je budoucnost masa? Nahradí hospodářská zvířata maso vyráběné uměle? První hamburger vytvořený v laboratorních podmínkách byl představen v roce 2013, byl ovšem docela drahý. Na kolik přišla jeho výroba se dozvíte v kvízu. V prosinci loňského roku prodej tzv. kultivovaného masa povolila první země. Stále je to však mix s rostlinnými proteiny, tedy ještě ne kultivované maso. Na tom týmy vědců pracují a výzkum umělého masa probíhá i u nás.

„Vyvíjíme technologii k výrobě plnohodnotné alternativy masa. Alternativy zdravější, kontrolované a kontrolovatelné. Proč nahradit maso, když můžeme nahradit zvířata, která jsou dnes chována v nevyhovujících podmínkách a umírají ve stresu,“ říká Roman Kříž, předseda představenstva společnosti Bene Meat Technologies. Kultivované maso má mít stejné vlastnosti jako maso z živých zvířat a je podle něj odpovědí na etické, ekologické a zdravotní výzvy související s konvenčními velkochovy zvířat.

, pro iDNES.cz