Kompaktní úsporná zářivka

Kompaktní úsporná zářivka | foto: Profimedia.cz

Zakažme úsporné žárovky, volají do Bruselu němečtí poslanci

  • 966
Někteří europoslanci varují Evropskou unii před energeticky úspornými žárovkami a žádají návrat klasických žárovek, které mají z trhu postupně zmizet. Kritici tvrdí, že úsporné žárovky jsou zdravotně závadné kvůli vysokému obsahu rtuti.

Vyzvali proto Evropskou komisi, aby stáhla nařízení, které postupně omezuje prodej klasických žárovek. Jedním z hlavních kritiků je evropský poslanec a předseda výboru pro průmysl Herbert Reul. "Udělám vše, co je v mých silách, abych zvrátil zákaz prodeje konvenčních žárovek v Evropské unii," řekl Reul, který je členem Křesťanských demokratů (CDU). Podobný postoj má i viceprezidentka parlamentu Silvana Kochová-Mehrinová.

Snaha politiků se opírá o výsledky studie Spolkové agentury pro životní prostředí, podle níž překračuje koncentrace rtuti v úsporných žárovkách dvacetkrát povolenou referenční hodnotu 0,35 mikrogramu na metr krychlový. Informoval o tom německý deník Die Welt.

V rámci výzkumu žárovek se údajně zjistilo, že úsporné zářivky mohou být zdraví škodlivé, protože obsahují rtuť, která se při jejich rozbití uvolní do ovzduší. Žárovky by tak neměly být především v blízkosti dětí a těhotných žen.

Obsah rtuti v žárovkách připouští i organizace Greenpeace. "Je pravda, že žárovky obsahují rtuť, která je pro lidské zdraví nebezpečná. Je proto nutné zacházet s nimi opatrně, stejně jako s dalšími v domácnosti běžně dostupnými materiály," řekla serveru Sme.sk mluvčí slovenské pobočky Greenpeace Lucia Szabová. Například teploměry jsou ale kvůli obsahu rtuti zřejmě ještě nebezpečnější.

Evropská unie už omezila výrobu 100wattových a 75wattových žárovek a jejich dovoz ze zemí mimo EU. V dalších letech budou muset skončit i klasické žárovky s nižším příkonem. Toto evropské nařízení z roku 2009 má za cíl významně snížit spotřebu elektrické energie a tím i produkci oxidu uhličitého.