Naděje na záchranu Řecka sílí. Dohoda o záchranném úvěru má být v pondělí. Ilustrační snímek.

Naděje na záchranu Řecka sílí. Dohoda o záchranném úvěru má být v pondělí. Ilustrační snímek. | foto: AP

Záchrana Řecka je dohodnuta, podpis bude v pondělí, tvrdí zdroje Reuters

  • 133
Životně důležitý úvěr pro Řecko v objemu 130 miliard eur je krůček od podpisu. Ten by měl přijít v pondělí. Zdroje Reuters tvrdí, že mezinárodní věřitelé a ministři financí eurozóny se v zásadě dohodli. Pokud nikdo dohodu nezboří, měla by pominout bezprostřední hrozba, že Řecko v dalších měsících zkrachuje.

Podle zdrojů Reuters bude dohoda oznámena v pondělí. Atény by si tak měly zajistit i druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč), i když podrobnosti jeho uvolnění se mají ještě doladit. Klíčovou roli patrně sehrají centrální banky členských zemí.

"Už jsme skoro tam," řekl jeden ze zdrojů v eurozóně. "Pokud někdo nepřijde s nápadem celou tu dohodu úplně zhatit, mělo by to být schváleno v pondělí," dodal. Veškeré úsilí se má podle něj do pondělí zaměřit na to, jak bude Řecko upřednostňovat splátky dluhu a jak si věřitelé pohlídají, že Atény prosadí slíbené reformy.

Zdroje také uvedly, že centrální banky členských zemí eurozóny si výměnu řeckých státních dluhopisů za nové obligace zajistí ještě předtím, než bude dohodnuta výměna se soukromými věřiteli. Je to prý z toho důvodu, aby centrální banky neměly žádné vynucené ztráty. Výměnu dluhopisů asi zajistí Evropská centrální banka (ECB).

Podle části zdrojů budou centrální banky řecké dluhopisy měnit za účasti ECB v průběhu víkendu. Další zdroj agentuře sdělil, že nové dluhopisy budou mít stejné podmínky, jako mají ty nynější. ECB se k informacím zdrojů nevyjádřila.

,