Internetová encyklopedie Wikipedie

Internetová encyklopedie Wikipedie | foto: Profimedia.cz

Wikipedie odmítne dary v kryptoměnách, komunitě vadí ekologické dopady

  • 4
Internetová encyklopedie Wikipedie přestane přijímat dary v kryptoměnách kvůli obavám z jejich negativního dopadu na životní prostředí. Dopad rozhodnutí bude zanedbatelný, protože prostřednictvím virtuálních měn získává jen minimální část příspěvků na provoz.

„Začali jsme s přímým přijímáním kryptoměn v roce 2014 na základě žádostí našich komunit dobrovolníků a dárců,“ uvedla nezisková organizace Wikimedia Foundation, která encyklopedii provozuje. „Toto rozhodnutí činíme na základě nedávné zpětné vazby od stejné komunity,“ dodala.

Wikimedia Foundation zruší svůj účet u poskytovatele kryptoplateb Bitpay a také všechny přímé metody přijímání kryptoměn jako darů, píše agentura Bloomberg.

Návrh zaměřený na tuto problematiku byl podán na začátku tohoto roku a hlasování a diskuse o tom, zda by Wikimedia Foundation měla přestat přijímat dary v kryptoměnách, se zúčastnilo necelých 400 uživatelů. Většina z nich hlasovala pro návrh v poměru 232 ku 94. Uživatelé podporující zastavení procesu se převážně obávají energeticky náročných mechanismů u kryptoměn.

Někteří členové komunity Wikipedie se postavili proti návrhu. Upozornili na to, že existují méně energeticky náročné možnosti a kryptoměny jsou výhodnější při poskytování darů pro lidi v represivních zemích.

Dopad rozhodnutí však bude v kontextu financování Wikimedia Foundation zanedbatelný, upozornila agentura Bloomberg. V posledním finančním roce tvořily celkové dary v kryptoměnách pouze 0,08 procenta celkových příjmů organizace.

Wikipedie byla založena v USA v roce 2001. Princip encyklopedie spočívá v tom, že její uživatelé sami píší a editují texty jednotlivých článků. Česká verze zahájila činnost v květnu 2002.

,