Už o mně doma nemohou říkat, že jsem z 19. století, komentoval Warren Buffet...

Už o mně doma nemohou říkat, že jsem z 19. století, komentoval Warren Buffet vstup na Twitter. | foto: AP

Miliardář a odpůrce počítačů Warren Buffett vstoupil na Twitter

  • 7
Warren Buffett, čtvrtý nejbohatší muž planety, který na sebe jednou prozradil, že neumí pustit záznam v hlasové schránce, si založil účet na Twitteru. V on-line rozhovoru pro časopis Fortune získal v prvních minutách 45 tisíc příznivců.

Dvaaosmdesátiletý investor si účet nezřídil, aby zahnal nudu, ale proto, že jej časopis Fortune přizval do internetové debaty o pracovních příležitostech žen. 

"Warren je doma," zněl jeho první příspěvek zvaný tweet, poslaný z účtu @WarrenBuffett. "Teď už má rodina nemůže říkat, že jsem se zasekl v 19. století," pokračoval investor.

Na sociálních sítích už existuje několik profilů, které vytváří dojem, že patří známému miliardáři, ale žádný z nich není pravý, potvrdila listu The Street Buffettova asistentka Debbie Bosanek. Jeden z falešných účtů má 127 tisíc "přátel".

Od internetových firem ruce pryč

Vstup šéfa investičního holdingu Berkshire Hathaway do prostředí sociálních sítí je překvapivý minimálně kvůli jeho averzi k technologickým novinkám. Traduje se, že skromný miliardář nemá na stole ve své kanceláři počítač a nenosí ani mobilní telefon.

Jednou na sebe Buffett prozradil, že zmeškal zprávu o možné investici do krachujícího bankovního kolosu Lehman Brothers, protože nevěděl, jak přehrát záznam v hlasové schránce svého mobilního telefonu.

Warren Buffett se ve své kariéře vyhýbal investicím do technologických firem jako Google, Apple nebo Facebook s vysvětlením, že by nedokázal ocenit hodnotu akcií těchto firem. Kupodivu našel společnou řeč s boháčem a zakladatelem Microsoftu Billem Gatesem. Jejich první schůzka se protáhla na deset hodin, přestože si od ní oba podnikatelé tolik neslibovali. Buffett tvrdil, že si spolu nebudou mít co říct. Ani v dalších letech se však Gatesovi nepodařilo Buffetta přesvědčit, aby si do své kanceláře nechal nainstalovat počítač.

Buffettův vstup na Twitter ještě neznamená, že se stane jeho pravidelným uživatelem. List The New York Times připomněl, že americký miliardář Carl Icahn si založil blog, na kterém měl předávat své zkušenosti z řízení firem. Přestože si k tomu najal reportéra agentury Reuters, projekt nevydržel ani rok.