ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Visa a MasterCard vybírají nadměrné poplatky, tvrdí britský maloobchod

  • 21
Vydavatelé platebních karet Visa a MasterCard čelí ve Velké Británii obvinění, že z koronavirové krize těží a klientům při výběrech účtují příliš vysoké poplatky. Podle britských maloobchodních sdružení se tyto poplatky za poslední dva roky téměř zdvojnásobily.

Andrew Cregan ze Sdružení britských maloobchodníků podle BBC obvinil vydavatele platebních karet ze zneužívání dominantního postavení na trhu. „Jsou to dvě z nejziskovějších organizací na světě a mají obchodníky ve své moci,“ prohlásil. Sdružení požaduje, aby tuto záležitost prošetřil britský antimonopolní úřad.

Korporátní šikana a ničení konkurence. Evropská komise vyšetřuje Visu

„Je nezbytné, aby vláda podnikla příslušné kroky,“ uvedl Andrew Cregan. „Kdyby takto zvyšovaly poplatky telekomunikační nebo energetické firmy, vyvolalo by to povyk,“ dodal. Varuje, že maloobchodníci budou muset přenést tyto zvýšené náklady na spotřebitele, kteří tak za kreditní kartu zaplatí ročně v přepočtu zhruba o 1 200 Kč více.

Svaz britského pohostinského sektoru UK Hospitality upozornil, že pandemie nemoci covid-19 urychlila přesun k používání karetních plateb v pohostinství. Řada podniků teď z bezpečnostních důvodů nepřijímá hotovost. „Toto odvětví musí být ochráněno před nadměrnými poplatky,“ uvedl David Sheen z UK Hospitality.

Obchodní ředitel britského svazu nezávislých maloobchodníků BIRA Jeff Moody upozornil, že místní prodejny jsou znevýhodněny tím, že si nejsou schopny dojednat nižší poplatky. „Smlouvy dostupné velkým celostátním řetězcům často nejsou menším nezávislým maloobchodníkům dostupné,“ prohlásil. „Protože karetní transakce nyní tvoří většinu jejich platebních transakcí, pociťují tyto náklady spotřebitelé,“ dodal.

K obvinění se vyjádřili i zástupci dotčených společností. „Visa zajišťuje obchodníkům v celé Velké Británii přístup k digitálním platbám. Obchodníci díky tomu osloví několik milionů zákazníků. Visa poskytla britským spotřebitelům platební řešení, které patří k nejbezpečnějším,“ uvedl mluvčí společnosti Visa.

„Platby prostřednictvím platebních karet stále rostou. Nabízejí bezkonkurenční pohodlí, zabezpečení a ochranu. Obchodníci těží z nových bezkontaktních a digitálních formátů. Přináší jim větší rychlost, efektivitu a bezpečnost,“ uvedl pak zástupce společnosti MasterCard.

,