V Košicích je na prodej vila někdejšího milionáře Alexandera Rezeše.

V Košicích je na prodej vila někdejšího milionáře Alexandera Rezeše. | foto: Remax Eden

Mramor i na schodech, koupelny ve zlatě. Prodává se vila milionáře Rezeše

  • 46
Alexander Rezeš býval v 90. letech druhým nejbohatším Slovákem, který ovládal košické železárny i fotbalovou Spartu. Někdejší ministr Mečiarovy vlády neváhal pro své nejbližší utratit miliony a hýčkat je v blahobytu. Dokazuje to i mimořádně luxusní vila v Košicích, která je v současnosti na prodej.

Dvoupodlažní vilu v Košicích nechal Rezeš postavit už před třiceti lety a v roce 2004 prošla nemovitost o rozloze 820 metrů čtverečních výraznou rekonstrukcí. Koupelny jsou vyzdobeny keramickými mozaikami potaženými 24-karátovým zlatem a obloženy jsou italským mramorem, ten nechybí ani kuchyni, na chodbách, a schodišti.  

V domě se nachází také několik krbů, v obytných místnostech jsou pak dubové parkety a koberce od slavného návrháře Versaceho. Jeho nábytkem jsou vybaveny i ložnice, ta větší z nich má 63 čtverečních metrů. V podzemní místnosti o velikosti 149 metrů čtverečních je umístěn bazén. Podle realitních expertů může cena vily atakovat milion eur.

Alexander Rezeš vykročil k postavení milionáře v roce 1994, kdy se stal majitelem 10 procent akcií Východoslovenských železáren (VSŽ). Po třech letech už se synem Juliem vlastnili 47 procent podniku a pořídili si mimojiné i fotbalový klub Sparta Praha. Prodali jej v roce 2000 a ve stejném roce mimořádně zbohatli na prodeji VSŽ americké společnosti US Steel. O dva roky Alexander Rezeš ve věku 53 let zemřel.

Po smrti hlavy rodinného klanu ekonomická situace Rezešových postupně slábla a prodala nemovitosti v Košicích a Bratislavě i Grandhotel ve Starém Smokovci. Výrazně to také ovlivnila událost z léta 2012, kdy Rezešova dcera Eva způsobila v Maďarsku autonehodu, při které zemřeli čtyři lidé. Za řízení v opilosti strávila šest let ve vězení.