Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V EU nemá práci 23 milionů lidí, v eurozóně každý desátý

  • 36
Fronta lidí, čekajících v Evropě na práci, se opět prodloužila. Zaměstnání v listopadu nemělo v Unii 22,8 milionu lidí a v zemích, které používají euro, zlomila nezaměstnanost poprvé od roku 1998 hranici deseti procent.

Informoval o tom statistický úřad Evropské Unie Eurostat. Nezaměstnanost v Česku je podle tuzemských statistiků pod průměrem EU - v listopadu byla 8,6 procenta.

Nejhůře se hledá práce v Lotyšsku, kde nezaměstnanost dosáhla 22,3 procenta. V pobaltské zemi žije zhruba 2,3 milionu Lotyšů, na dávkách je přes půl milionu z nich. Jen o něco lépe na tom jsou Španělé. Ručička nezaměstnanosti v jihoevropském státě ukázala 19,4 procenta. Následují další pobaltské ekonomiky těžce zasažené krizí - Estonsko a Litva.

Nejvyšší nezaměstnanost
 Lotyšsko  22,3
 Španělsko  19,4
 Estonsko  15,2
 Litva  14,6
 Slovensko  13,6
 ...Česko (17. místo)  7,9
Nejnižší nezaměstnanost
 Nizozemí  3,9
 Rakousko  5,5
 Lucembursko  6,0
 Kypr  6,2
 Slovinsko  6,8

Nad průměrem v Evropské unii je celkem deset států, Slovensko se řadí na páté místo s mírou nezaměstnanosti 13,6 procenta. Česko s číslem 7,6 procenta je pod průměrem EU, ale podle čísel českých statistiků je na tom země o něco hůře (8,6 procenta). - více čtěte Najít práci jde nejhůře v historii, o jedno místo bojuje přes 15 lidí

K desetiprocentní nezaměstnanosti eurozóna směřovala už v říjnu. Nezaměstnaných bylo jen o 0,1 procenta (102 tisíc lidí) méně než v listopadu. O něco lepší výsledky již tradičně hlásí celá sedmadvacítka - (9,5 %). V EU i v eurozóně bylo ještě před rokem bez práce o dvě procenta lidí méně.

Graf nezaměstnanosti (tlustě EU, tence eurozóna)

Graf nezaměstnanosti (tlustě EU, tence eurozóna)

Na hospodářskou krizi nejvíce doplácejí mladí do 25 let. Práci nemá více než pětina z nich, ve Španělsku dokonce 44 procent. V ČR nemá práci 20,4 procenta mladých.

V eurozóně je bez zaměstnání nepatrně více žen, v celé EU ale nechodí do práce častěji muži.