Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Číně má vyrůst 40 Temelínů. Úřady louskají dokument o 750 tisíci stranách

  • 64
Čínské úřady mají co dělat. Americký výrobce jaderných zařízení Westinghouse jim předal dokument, který má přes 750 tisíc stran. Jde o výrobní postupy reaktorů a zásadní krok ke vstupu dodavatelů na čínský energetický trh. Ten čeká v dalších letech boom.

Obsáhlý dokument obsahuje výrobní dokumentaci reaktorů AP1000. Právě několik jaderných elektráren s těmito reaktory plánuje Westinghouse v Číně vybudovat během příštích let. Uvedla to Česká nukleární společnost.

Čína ekonomicky expanduje, letos se stala druhou největší světovou ekonomikou, když předehnala Japonsko, a tomu se logicky přizpůsobuje i energetika. Země s více než miliardou lidí plánuje do roku 2020 vybudovat jaderné elektrárny o celkovém výkonu 70 až 80 GW. To odpovídá čtyřiceti jaderným elektrárnám Temelín.

"V rychlém rozvoji čínské jaderné energetiky má velký význam osvojení zkušeností se stavbou jaderných reaktorů třetí a třiapůlté generace. Ty nyní v Číně stavějí francouzská firma Areva, ruský Atomstrojexport a americký Westinghouse," sdělil viceprezident České nukleární společnosti Václav Hanuš.

"Očekává se, že čínští projektanti a konstruktéři tyto zkušenosti zhodnotí v projektech vlastních typů pokročilých jaderných reaktorů pro čínský i pro světový trh. Zda to bude ve spolupráci s dosavadními dodavateli technologií ze zahraničí, je otázkou," dodal.

Jack Allen, prezident společnosti Westinghouse pro Asii, uvedl v rozhovoru pro Financial Times, že v tomto ohledu není nic zaručeno. Podle něj ale firma v současné době neočekává, že by po dokončení současných kontraktů z Číny odešla.