ilustrační snímek | foto: Reuters

Německý obchodník s plynem Uniper je v problémech. Vládu požádal o pomoc

  • 16
Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala kvůli potížím vládu v Berlíně o pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit.

Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu.

Šéf Uniperu Klaus-Dieter Maubach uvedl, že i přes problémy s dodávkami plynu a vysokými cenami je společnost finančně v pořádku. „Nehrozí nám platební neschopnost,“ řekl Maubach.

Uniper také oznámil, že hlavní akcionář, kterým je finská společnost Fortum, s německou vládou jedná o možnostech restrukturalizace tak, aby vznikla ve vlastnictví Německa společnost zajišťující bezpečnost dodávek.

Německá média už dříve naznačovala, že by německý stát mohl v Uniperu převzít více než 30procentní podíl, aby energetickou společnost zachránil a aby předešel řetězové reakci s konečnými dopady na veřejnost.

Ministr hospodářství Robert Habeck v reakci na žádost Uniperu o pomoc řekl, že Německo nenechá klíčové energetické společnosti padnout.

Pomoci má novela zákona

O tom, že vláda jedná s Uniperem o stabilizačních opatřeních, informovalo už minulý týden německé ministerstvo hospodářství. Generální ředitel Uniperu Klaus-Dieter Maubach tehdy uvedl, že jednání zahrnují možné záruky, zvýšení úvěrových rámců nebo i převzetí podílu v Uniperu ze strany státu.

Německá vláda schválila novelu zákona umožňující jí zachránit energetické společnosti, které se dostanou do finančních potíží kvůli prudkému růstu cen energií. Chce tak zabránit řetězové reakci, která by nakonec dopadla na spotřebitele.

Úprava zákona zahrnuje mechanismus, který náklady na rostoucí ceny plynu rozděluje rovnoměrně mezi všechny spotřebitele. V případě výrazného narušení dovozu plynu bude možné aktivovat doložku o úpravě ceny.

,