(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Zatorsky, MAFRA

Uber urovná obvinění z krádeže technologií Googlu akciemi za miliardy

  • 5
Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies se dohodl na urovnání sporu s firmou Waymo, spadající pod Google, která ho obvinila z krádeže technologií pro samořízené vozy. Uber za urovnání obvinění zaplatí svými akciemi v hodnotě 245 milionů dolar, v přepočtu 5,1 miliardy korun.

Společnost Waymo, která je divizí internetové společnosti Google a má na starosti projekt samořízených automobilů, zažalovala Uber zhruba před rokem (více v článku Google obvinil Uber ze špionáže a chamtivosti. Válčí o samořízená auta). 

Firma tvrdí, že jí bývalý zaměstnanec Anthony Levandowski ukradl velké množství důvěrných dokumentů týkajících se technologií pro samořízené automobily. Levandowski se později stal šéfem vývoje samořízených vozů v Uberu. Ten nicméně nadále trvá na tom, že žádné technologie firmy Waymo nepoužil.

Uber se v poslední době potýká s řadou problémů, včetně obvinění ze sexuálního obtěžování v podniku. Loni byl v důsledku firemních skandálů nucen odejít z funkce generálního ředitele spoluzakladatel Uberu Travis Kalanick, kterého v čele podniku nahradil Dara Khosrowshahi.

,