Centrální tankoviště ropy společnosti Mero v Nelahozevsi, které přepravuje ropu...

Centrální tankoviště ropy společnosti Mero v Nelahozevsi, které přepravuje ropu ropovodem Družba. (10. srpna 2022) | foto: Reuters

Rozšířený ropovod TAL bude napřesrok, řekl Fiala. Umožní odstavit ruskou ropu

  • 13
Česká společnost Mero se dohodla s akcionáři konsorcia TAL na projektu rozšíření Transalpinského ropovodu. Díky zvýšení kapacity této trasy se Česko bude moci zbavit závislosti na ruské ropě. Projekt by měl být dokončen v roce 2024, na tiskové konferenci po středečním jednání s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou to oznámil premiér Petr Fiala (ODS).

Podle dřívějšího Fialova vyjádření umožní úprava ropovodu navýšení dodávek ropy na sedm až osm milionů tun ročně. Náklady na technické úpravy, které to umožní, se odhadují na 1,2 až 1,6 miliardy korun. Projekt je součástí snahy o nezávislost ČR na ruském ropovodu Družba.

„Je to naprosto zásadní pro energetickou bezpečnost České republiky s cílem zbavit se závislosti na ruských fosilních palivech,“ poznamenal Fiala.

V číslech

Předloni se do ČR dovezlo podle statistiky ministerstva průmyslu 6,8 milionu tun ropy, meziročně o 10,8 procenta více. IKL přepravil 51,2 procenta ropy, zbytek přepravil ropovod Družba.

Od prosince loňského roku platí embargo na dovoz ruské ropy do EU, Česko si ale vymínilo výjimku až do června roku 2024. Nemá totiž jiné trasy, kudy by sem ropu ve velkém dováželo v takovém objemu, aby nahradilo výpadek z ropovodu Družba. Touto trasou sem ročně proudí zhruba 3,4 milionů tun ropy.

Dohromady Česko potřebuje zhruba sedm milionů tun černého zlata, jenže z ropovodu TAL mohlo až doposud čerpat maximálně čtyři až pět milionů tun za rok.

Ropovod TAL začíná v italském Terstu. Do Německa a Rakouska posílá ropu, kterou k italským břehům přivážejí tankery z celého světa. Česká republika je na něj napojena přes produktovod IKL, který začíná v bavorském Vohburgu an der Donau.

Ropovody Evropy. Zdroj dat: MERO ČR

Mero dříve uvedlo, že produktovod IKL má už teď dostatečnou kapacitu pro úplné zásobení ČR bez ropovodu Družba, ale na ropovodu TAL zatím dostatečná kapacita pro stoprocentní zásobování ČR ropu není. Ropovod zásobuje osm rafinérií ve třech zemích EU včetně obou rafinerií v Česku.

Podle Fialy má také Itálie jeden z největších evropských trhů se zemním plynem a má zájem se stát středomořským uzlem pro dodávky plynu do Evropy. Pro Česko je to velmi důležité, debata se vedla o konkrétních formách spolupráce, uvedl premiér.

Meloniová dodala, že Evropa nesmí být energeticky závislá. Itálie má podle předsedkyně vlády velké projekty pro posílení soběstačnosti v zásobování energiemi.

Ropovod TAL

  • Měří 753 kilometrů.
  • V současnosti pokrývá zhruba polovinu dovozu ropy do Česka, 90 procent do Rakouska a 100 procent do jižního Německa.
  • Maximální přepravní kapacita ropovodu TAL je 43 milionů tun ropy ročně.
  • Ropovod TAL spravuje společenství TAL Group tvořené třemi společnostmi (italská SIAT-TAL, rakouská Transalpine Ölleitung a německá Deutsche Transalpine Oelleitung), v nichž mají podíly petrolejářské firmy. Českou republikou ovládaná společnost Mero vlastní pětiprocentní podíl ve všech těchto třech společnostech.
  • Stavba ropovodu byla zahájena v roce 1961, náklady na výstavbu činily zhruba 192 milionů dolarů a použito bylo 40 tisíc jednotlivých kusů potrubí. Do provozu byl uveden v roce 1967. V roce 1995 byl na TAL napojen IKL, který byl zprovozněn o rok později.
,