Textilkám vzrostly výrobní náklady.

Textilkám vzrostly výrobní náklady. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Suroviny zdražují. Nového vrcholu dosáhla bavlna

  • 6
Bavlna zažila během aukce na newyorské komoditní burze skokové zdražení. Přitom její cena už v loňském roce prolomila patnáctiletou bariéru. Příčinou nárůstu jsou vedle vysoké poptávky i spekulace. Se zvýšenou cenou suroviny musí počítat i tuzemské textilky.

Cena u klíčového termínového kontraktu na bavlnu s dodáním v březnu kolísala, chvílemi vyšplhala až na 1,74 dolaru za libru (přibližně 68 Kč za kilogram), nakonec se ustálila na 1,73 dolaru za libru. Přitom do loňského září nepřekročila hranici jednoho dolaru  za libru.  Za čtyři měsíce tak vzrostla o více než 70 procent.

Příčinou skokového zdražení bavlny jsou kromě vysoké poptávky i spekulace. Podle serveru deníku Wall Street Journal někteří čínští farmáři hromadí své sklizně. Chtějí do cen promítnout zvýšené náklady, které museli v loňském roce zaplatit za hnojiva a práci. Surovinu tak skladují, protože očekávají, že její cena ještě více poroste.

Objemy obchodů jsou zatím nízké. Kvůli oslavám příchodu nového lunárního roku v Číně neobchoduje klíčová burza bavlny v Čeng-čou. Čína je největším producentem bavlny na světě.

Rostoucí cena bavlny už komplikuje život textilkám na Vysočině. Těm kvůli zvýšeným nákladům značně klesly zisky (více čtěte zde).