(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Peněžní ztráta může zkrátit život. Šok z bohatství ohrožuje všechny

  • 31
Velká finanční ztráta může mít vliv na zkracující se délku života. Podle nové americké studie umírají častěji lidé, kteří zaznamenali náhlý a velký úbytek peněz, oproti těm, kteří se závažnými finančními problémy nemají zkušenosti. Zvyšující se nebezpečí smrti, která se obvykle dostaví do několika let po zničující ztrátě, označují vědci za „šok z bohatství“.

Spojitost mezi délkou života a finanční situací člověka potvrdila analýza založená na zkušenostech 9 000 lidí. Stres, zanedbávání zdraví a užívání návykových látek k brzké smrti pak ještě přispívají. Ohrožený navíc může být téměř kdokoli. Na výši obnosu, kterou jedinec před ztrátou vlastnil, totiž příliš nezáleží. „Týká se to každého z nás. Politici by tomu měli věnovat pozornost,“ varuje vedoucí výzkumnice Lindsay Poolová z Northwestern University.

Studie, jež byla publikována na serveru JAMA Network, však přímou spojitost mezi smrtí a finančními problémy prokázat nemůže. Přesto byl podle ní „šok z bohatství“ spojen s padesátiprocentním rizikem úmrtí za posledních dvacet let, kdy výzkum probíhal. Analytici po tuto dobu každoročně kontrolovali skupinu lidí ve věku padesáti a šedesáti let a sledovali, kdo umírá. 

Šok bez ohledu na ekonomiku

„Přibližně jeden ze čtyř lidí utrpěl šok z bohatství, který průzkumníci definovali jako 75% či vyšší čistou ztrátu v období dvou let. Ta činila v průměru 100 000 dolarů,“ píše zpravodajská agentura AP. Tyto úbytky by mohly představovat například pokles investic nebo uzavření nemovitostí. K některým šokům došlo také během Velké recese v letech 2001 – 2009. 

„Šokem z bohatství“ jsou více než muži ohroženy ženy a lidé, kteří v důsledku ztráty přišli například o dům. Výrazněji se šok projevuje také u jedinců s menším majetkem. Podle Alana Garbera z Harvardovy univerzity představuje šok z bohatství stejné nebezpečí jako onemocnění srdce. Poznamenal také, že by lékaři měli pochopit vliv, který má hromadění peněz na jejich pacienty.