Ceny benzinu v USA minulý měsíc klesly o 7,4 procenta, což byl nejvyšší propad od prosince 2008

Ceny benzinu v USA minulý měsíc klesly o 7,4 procenta, což byl nejvyšší propad od prosince 2008 | foto: Profimedia.cz

Benzin v USA zlevnil, ceny díky tomu po půl roce klesly

  • 4
Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v listopadu poprvé za šest měsíců snížily. Ve srovnání s předchozím měsícem klesly o 0,3 procenta po říjnovém zvýšení o 0,1 procenta. Pokles způsobil levnější benzin, uvedlo ministerstvo práce.

Zpráva ukazuje, že inflační tlaky zůstávají tlumené, což umožňuje centrální bance Fed pokračovat v současné měnové politice. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení cen o dvě desetiny procenta. V meziročním srovnání inflace zpomalila na 1,8 procenta z říjnových 2,2 procenta a byla nejnižší od srpna.

Jádrové ceny, které nezahrnují nestabilní ceny potravin a energií, se zvýšily o desetinu procenta po růstu o 0,2 procenta v říjnu. Meziroční jádrová inflace činila 1,9 procenta a mírně zpomalila z dvou procent v předchozím měsíci.

Ceny benzinu minulý měsíc klesly o 7,4 procenta, což byl nejvyšší propad od prosince 2008. V předchozím měsíci benzin zlevnil o 0,6 procenta. Ceny potravin se zvýšily o 0,2 procenta.

Snížily se rovněž ceny oděvů o 0,6 procenta. Ceny nových aut vzrostly o 0,2 procenta, ceny starších aut naopak klesly o 0,5 procenta a snížily se již pátý měsíc za sebou.

,