Španělé čekají frontu ve vládním centru pro nezaměstnané. Ilustrační snímek

Španělé čekají frontu ve vládním centru pro nezaměstnané. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Španělsko se ponořilo do nové recese

  • 5
Španělsko, které patří k nejohroženějším zemím eurozóny, je opět v recesi. Jeho ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla o 0,4 procenta ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím. Země má problémy s bankami a trpí vysokou nezaměstnaností.

O návratu Španělska do recese, která je charakterizována dvěma po sobě jdoucími poklesy, informovala španělská centrální banka. Zatím jde o předběžné výsledky.

V posledním loňském kvartále HDP klesl o 0,3 procenta. Pád Španělska do recese se čekal. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že letos klesne ekonomika Španělska o 1,8 procenta.

O Španělsku se nyní na finančních trzích mluví jako o dalším možném adeptu na mezinárodní finanční pomoc v eurozóně kvůli dluhové krizi. Nová konzervativní vláda sice přijala ambiciózní plán rozpočtových úspor, ten je však ohrožen ekonomickým poklesem a největším rizikem země jsou problémy bankovního sektoru.

Španělsko vedlo v minulém desetiletí disciplinovanou rozpočtovou politiku bez nadměrných deficitů. Výrazně se však s podporou levných úvěrů po přijetí eura zadlužoval soukromý sektor a krach prudce rostoucího trhu nemovitostí v roce 2008 těžce zasáhl místní banky. Země trpí vysokou nezaměstnaností, jejíž míra už výrazně přesahuje 20 procent.

,