Španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero a ministryně financí Elena

Španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero a ministryně financí Elena Salgadová pozorují dění ve Sněmovně před schvalováním ústavního dodatku, který bude limitovat deficit rozpočtu. (2. září 2011) | foto: Reuters

Španělé jdou příkladem, poslanci přidali limity schodku do ústavy

  • 18
Španělští poslanci schválili ústavní dodatek, který do základního zákona zařazuje limity rozpočtového schodku a veřejného dluhu. Španělé se tak jako první snaží světu ukázat, že nechtějí svou zemi zatěžovat dalšími dluhy a cestu k vyrovnanému financování svých potřeb berou velmi vážně.

Právě k tomu členy eurozóny vyzvalo Německo s Francií v polovině srpna. Španělsko se tak pravděpodobně stane první zemí, která tuto výzvu vyslyší. Všechny země by podobné kroky měly schválit do roku 2012.

Poslanci hlasovali pro návrh v poměru 316 ku pěti hlasům. Diskuse před hlasováním však byla velmi živá, malé strany reformu ostře kritizovaly, protože podle nich není nutná a je přijímána příliš rychle. Vyzvaly také k jejímu schvalování v referendu.

Po referendu v této otázce volaly i tisíce demonstrantů, kteří se proti reformě sešli ve čtvrtek večer v Madridu. Odsuzovali podle nich "diktát trhů". V pátek u budovy parlamentu protestovaly desítky lidí za přítomnosti početných policejních sil. Hlavní odborové svazy vyzvaly k "velké demonstraci" v Madridu na 6. září, tedy den před předpokládaným hlasováním v Senátu.

Změny začnou platit v roce 2020

Příslušný ústavní dodatek nebude obsahovat čísla. Bude ho ale doprovázet zákon, který určí strop rozpočtového schodku na 0,4 procenta hrubého domácího produktu a stanoví kritéria postupného snižování dluhu. Zákon začne platit v roce 2020.

Objem dluhu v poměru k HDP údajně nebude smět překračovat limity stanovené Evropskou unií. Podle takzvaných maastrichtských kriterií nesmí zadluženost země přesáhnout 60 procent HDP.

Španělsko je jednou ze zemí eurozóny, které jsou zadlužením a rozpočtovým schodkem postiženy nejvíce. Schodek by měl letos dosáhnout asi šesti procent a státní dluh skoro 69 procent HDP.

,