Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. | foto: Reuters

Slováci by se podruhé do eurozóny nedostali. Kvůli Řecku

  • 958
Kdyby se Slovensko ucházelo teprve nyní o vstup do eurozóny, svěsilo by hlavu. Evropská centrální banka by Slovensku vstupenku nedala. Ukázal to zápis z jednání ministrů financí eurozóny, který viděla agentura Reuters. Rozčilený šéf banky Jean-Claude Trichet kritizoval Slovensko za to, že země nechce pomoci Řecku.

Trichet podle dokumentů prohlásil, že Slovensko dalo špatný příklad budoucím kandidátům na vstup do eurozóny. Dodal, že banka nepodpoří žádosti dalších kandidátů, pokud bude hrozit, že by učinili něco podobného jako Slovensko. Jeho výroky agentuře Reuters potvrdily dva zdroje z eurozóny.

Slovensko čelí kvůli odmítnutí finanční pomoci Řecku rostoucí kritice (více o odmítnutí půjčky zde).

Ministři financí eurozóny se tento týden na jednání v Bruselu shodli, že Slováci poškodili vlastní zájmy, podle některých diplomatů mohou navíc jen těžko očekávat, že s nimi budou ostatní státy v budoucnosti solidární.

Slovensko mělo Řecku poskytnout úvěr v hodnotě 816 milionů eur (přes 20 miliard korun). Částky, jimiž měly jednotlivé země přispět, se rozpočítávaly podle výkonu jejich ekonomik.

Slovenští politici svůj postoj vysvětlovali tím, že se jim nezdá spravedlivé, aby jejich země přispívala bohatším zemím, jež nezvládají své dluhy. Půjčka, kterou Slováci odmítli Řecku poskytnout, je součástí mezinárodní pomoci v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Tuto pomoc má Řecko čerpat v následujících třech letech a část už jí také obdrželo.

,