O miliardy přišli i zpracovatelé oceli. (Ilustrační snímek)

O miliardy přišli i zpracovatelé oceli. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Putinův poradce připravil nejbohatší Rusy během dne o miliardy dolarů

  • 150
Nejzámožnější Rusové ztratili v jednom jediném dni přes tři miliardy dolarů. Může za to návrh ekonomického poradce prezidenta Vladimira Putina na zvýšení daní pro těžební společnosti. Daňová úprava by mohla do státní kasy přinést až 500 miliard rublů (168 miliard korun). Dotkla by se také výrobců chemie a hnojiv.

Ekonomický poradce Andrej Belousov napsal ruskému prezidentu Putinovi dopis, v němž označil 14 společností, které by bylo dobré víc zdanit. Jde například o velkého producenta paladia, platiny a mědi Norilsk Nickel, kde vlastní největší balík akcií Vladimir Potanin. Dále ocelárny Severstal s magnátem Alexejem Mordašovem nebo petrochemickou skupinu Sibur Holding, kterou kontrolují Leonid Michelson a Gennadij Timčenko.

Podle hlavního akcionáře Novolipetsk Steel a šéfa Ruské ocelářské asociace Vladimira Lisina návrh zvýhodňuje neúspěšné. „Čím nižší ziskovost, tím míň daní zaplatí,“ prohlásil v emailové reakci pro agenturu Bloomberg.

Právě Lisin ztratil z dotčených miliardářů nejvíc, když akcie Novolipetsk Steel v pátek na moskevské burze propadly o 5,4 procenta. Přišel o 832 milionů dolarů (18,62 miliard korun), což jsou asi čtyři procenta jeho čistého jmění. Druhý největší propad byl na vrub bohatství Viktora Rašnikova, jehož Magnitogorsk Iron & Steel Works ztratila 5,2 procenta.

Minulý týden to bylo už podruhé, co ruští boháči zchudli. Ve středu spadly akcie i rubl po oznámení nových amerických sankcí v rámci trestu za otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.