V rámci dohody budou obě firmy rozvíjet tři ropná pole na severu Ruska.

V rámci dohody budou obě firmy rozvíjet tři ropná pole na severu Ruska. | foto: AP

Rusové chystají po ropném sňatku s Američany revoluci v těžbě ropy

  • 17
Největší ruská ropná společnost Rosněfť a její americký partner Exxon Mobil hodlají u Černého moře a v arktické části Ruska investovat přes půl bilionu dolarů (asi 9,5 bilionu Kč). Analytici smělé plány srovnávají s přistáním na Měsíci.

V plánu mají i průzkumné práce v hůře přístupných částech Sibiře, kde by se mohla těžit ropa a zemní plyn i jinou metodou, než je klasické vertikální hloubení.

Oznámený záměr je součástí téměř ročních jednání, na jejichž základě se firmy dohodly na vytvoření partnerství. O něm oficiálně informovaly v pondělí a dnes s nimi v New Yorku seznámily analytiky. Klíčové těžební firmy se na spolupráci dohodly navzdory vzájemné nedůvěře mezi Moskvou a Washingtonem sahající až do dob studené války. (více o dohodě čtěte zde)

"Experti tvrdí, že tento projekt, alespoň co do jeho ambicí, překonává i vyslání člověka do vesmíru anebo lety na Měsíc," řekl na prezentaci v New Yorku místopředseda ruské vlády Igor Sečin. Ten ke vzniku partnerství mezi Rosněftí a Exxonem hodně přispěl a v Rusku je považován za politika, který má na odvětví těžby ropy naprosto zásadní vliv.

V rámci dohody budou obě firmy rozvíjet tři pole na severu Ruska, kde se objem vytěžitelných zásob uhlovodíků odhaduje asi na 85 miliard barelů ropného ekvivalentu. Konečné rozhodnutí o výši investice ale asi nepadne dříve než v roce 2016 nebo 2017. Firmy totiž budou rozsáhlou oblast, která leží v okolí Karského moře, nejprve zkoumat.

,