ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ruskou ropu skupují ve velkém šejkové. Pak ji prodávají se ziskem do Evropy

  • 485
I přes trvající sankce ze strany západních zemí se Rusku stále daří prodávat ropu i její produkty. Podle nejnovějších statistik se mezi významné odběratele řadí mimo jiné i země Perského zálivu, které je spolu s Čínou či Indií následně prodávají také na Západ. Rusko sice za prodaná paliva utrží méně než dřív, objemy ropy jsou ale podobné jako před válkou.

Nákupy ruské ropy zůstávají v mnoha státech po celém světě stále legální, a to i přes trvající válku na Ukrajině. Spojené státy a Evropská unie sice na ni postupně zavedly cenový strop a znemožnily některým společnostem její přepravu, pokud by byla nakoupena za cenu vyšší než 60 dolarů za barel, některé země se toho ale snaží využívat ve svůj prospěch. Informoval o tom portál Markets Insider.

Řeč je hlavně o Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii. Ty totiž podle některých analytiků nakupují zlevněnou ruskou ropu i její produkty ve velkém, a i přes vlastní vysoké zásoby ji využívají pro svou spotřebu. Podle analytiků se země Perského zálivu zároveň snaží vlastní ropu prodávat za hranice, a to za tržní ceny.

Podle nejnovějších zpráv se ruská ropa momentálně na trzích prodává se slevou ve výši 60 dolarů (zhruba 1 300 korun) za tunu. V praxi ji tedy kupci mohou případně sehnat za zhruba 25 amerických dolarů, což pro Spojené arabské emiráty i Saúdskou Arábii v rámci arbitráže znamená nemalý finanční výnos.

Perský záliv jako důležitý uzel

Podle odborníků se zároveň obě země staly pro ruskou ropu i pohonné hmoty klíčovým skladovacím a obchodním uzlem. Nejrůznější firmy je nejprve do zemí v Perském zálivu dovážejí a následně vyvážejí třeba do Pákistánu, na Srí Lanku nebo do států ve východní Africe, jak uvádí zpráva deník Wall Street Journal.

Hříchy ruské stínové flotily. Tankery s ropou bez dohledu ohrožují oceány

Podle údajů společnosti Kpler se vývoz ruské ropy do Spojených arabských emirátů v loňském roce více než ztrojnásobil, a to celkově až na 60 milionů barelů. Saúdská Arábie mezitím z Ruska dováží asi 100 tisíc barelů ropy za den i přesto, že ještě před vypuknutím války na Ukrajině byl takový export skoro na nulových hodnotách.

Američtí představitelé se vůči rozvíjejícím se obchodním vztahům mezi Ruskem a zeměmi v Perském zálivu již ohradili. Ve chvíli, kdy se ale ruská ropa Urals obchoduje s asi 30procentním cenovým rozdílem vůči referenční ceně ropy Brent, jsou takové obchody pro šejky více než atraktivní.

Rusko hledá nové obchodní partnery

Moskvě se tak nadále daří bojovat s nástrahami západních států a pozvolna mění svá obchodní schémata. Dokázala totiž zvýšit objem vývozu své ropy nad úroveň, kterou dosáhla před invazí na Ukrajinu. V prvním čtvrtletí letošního roku šlo v souhrnném měřítku o 3,5 milionu barelů ropy za den, kdežto v tom předchozím šlo o 3,35 milionu barelů.

Ruská vláda zakázala vývozcům akceptovat cenový strop na ruskou ropu

Největší objem ruské ropy aktuálně míří už několik měsíců hlavně do Číny a Indie, podle údajů společnosti Kpler by mělo jít až o 90 procent. Každá z těchto zemí odebírá asi 1,5 milionu barelů ropy za den. Ruské příjmy z oblasti fosilních paliv se však na druhou stranu snížily, ke konci loňského roku byl tento pokles meziročně asi 43procentní.

Podle analytiků finského střediska pro výzkum energií a životního prostředí je ale situace ještě dramatičtější. Západní země totiž během dvanácti měsíců od zahájení ruské invaze na Ukrajinu ve finále zvýšily dovoz ruské ropy, a to právě skrz rafinérie ve státech jako je Čína, Turecko, Indie, Spojené arabské emiráty nebo Singapur.

„Podle finské studie tyto rafinérie masivně skupují levnou ruskou ropu a po jejím zpracování vyváží výsledný produkt jako třeba motorovou naftu na Západ. S velkým ziskem. Produkty z levné ruské ropy totiž prodávají za cenu, jako by žádným sankcím nepodléhala,“ myslí si ekonom Lukáš Kovanda.