Vladimir Putin hodnotí působení své vlády před ruskými poslanci (11. dubna 2012)

Vladimir Putin hodnotí působení své vlády před ruskými poslanci (11. dubna 2012) | foto: Reuters

Gruzínci nás provokují, říkají ruští poslanci a domáhají se sankcí

  • 107
Ruští poslanci v úterý jednomyslně navrhli zavést ekonomické sankce proti Gruzii v reakci na protiruské nálady v této zakavkazské zemi. Vláda podle agentury TASS slíbila po konzultacích s experty a podnikateli předložit prezidentovi Vladimiru Putinovi konkrétní návrhy „speciálních opatření proti Gruzii“. Putin však uvedl, že návrh parlamentu nepodpoří.

Nejnovějším projevem protiruských nálad bylo, když v neděli gruzínský moderátor v televizním vysílání vulgárně nadával Putinovi.  

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že ruští zákonodárci tvrdými sankcemi reagují i na „bezprecedentní chování“ gruzínského hlasatele. Mluvčí podle listu Vedomosti novinářům objasnil, že ruská strana považuje moderátorovo spílání ruskému prezidentovi za důsledek shovívavosti gruzínských úřadů vůči provokatérům, rozněcujícím protiruskou hysterii.

V pondělí předseda ruské sněmovny Vjačeslav Volodin pohrozil, že Moskva by mohla odpovědět zákazem dovozu gruzínských vín a minerálek, jakož i omezením peněžních převodů mezi oběma státy, které loni dosáhly výše 641 milionů dolarů (asi 14,6 miliard Kč).

„Po pečlivém a všestranném posouzení s podnikatelskými kruhy a experty, s ministerstvy a úřady budou vypracovány příslušné návrhy ohledně uplatnění zvláštních hospodářských opatření a tyto návrhy budou předány prezidentovi,“ řekl Alexandr Siněnko, asistent zástupce kabinetu ve Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu.

Zákaz dovozu vín by podle tisku mohl postihnout nejen gruzínské výrobce, ale i ruské spotřebitele v podobě zdražení vín. „Tato rezoluce (nabádající k sankcím) bude co nejrychleji projednána ve vládě,“ dodal Siněnko.

Rezoluci odsuzující neustávající „protiruské provokace“ v Gruzii a žádající o uvalení sankcí přijala duma jednomyslně: pro bylo 416 poslanců, žádný nebyl proti, ani se nezdržel. „Otevřené výpady radikálních sil v této zemi dále zhoršují rusko-gruzínské vztahy,“ praví se v dokumentu.

Prezident Putin však podle agentury Reuters v úterním vysílání státní televize uvedl, že návrh parlamentu nepodpoří. „Nezavedl bych nic, co by mohlo zkomplikovat vzájemné vztahy,“ řekl ruský prezident. Na adresu gruzínského moderátora se vyjádřil slovy: „To je toho, že někdo něco plácnul.“

Rusko je pro Gruzínce okupant

Nepokoje v Tbilisi vyvolala minulý měsíc návštěva ruských poslanců, z nichž jeden usedl do křesla předsedy gruzínského parlamentu. To si opozice vyložila jako provokaci. Dav demonstrantů se pokusil vtrhnout do sídla parlamentu, policie k jejich rozehnání použila slzný plyn, vodní děla i gumové projektily. Média referovala o 240 zraněných a třech stovkách zatčených.

Zrůda a neřád. Gruzínský moderátor ve vysílání vulgárně urážel Putina

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová později označila Rusko za „nepřítele a okupanta“ a naznačila, že v pozadí protestů stojí ruská „pátá kolona“. Naopak Moskva kritizovala „radikální gruzínské politiky“ za to, co označila za „protiruskou provokaci“.

Vztahy mezi oběma státy jsou napjaté od krátké rusko-gruzínské války v srpnu 2008, po které Moskva uznala nezávislost dvou separatistických provincií, Abcházie a Jižní Osetie, kde má vojenské posádky. Gruzínci to označují za okupaci.

Při protiruských protestech byly v Tbilisi zraněny desítky lidí:

21. června 2019

,