(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Brusel se handrkuje s Moskvou. Chce miliardy za poškození trhu s vepřovým

  • 286
Evropská unie bude po Rusku požadovat ročně 1,39 miliardy eur (přes 35 miliard Kč) kvůli jejich zákazu dovozu vepřového masa, uvedla agentura RIA Novosti. Ruská strana v reakci pohrozila vystoupením ze Světové obchodní organizace.

Podle bulharského serveru Novinite vychází Bruselem požadovaná kompenzace z celkové hodnoty vývozu vepřového masa z EU do Ruska v roce 2013. Výše pokuty by měla každý rok vzrůst o 15 %. 

Podle agentury RIA Novosti zaslala Světová obchodní organizace (WTO) kvůli požadavku Evropské unie žádost arbitrážnímu soudu. Podle zdrojů serveru Politico by následný proces měl určit, jestli je požadavek finanční kompenzace ze strany Ruska oprávněný.

V roce 2016 WTO oznámila, že restrikce na dovoz vepřového masa z EU, které zavedlo Rusko, značně poškodily farmáře v Dánsku, Německu a Nizozemsku. Samotnému Rusku sankce pomohly nastartovat domácí produkci vepřového, jelikož zahraniční konkurence zmizela. 

České salámy a konzervy nechceme, reagovalo Rusko na africký mor prasat

Server Politico připomíná, že Rusko zakázalo dovoz vepřového v roce 2014, ještě před ruskou anexí Krymu. Moskva tehdy svoje rozhodnutí odůvodnila výskytem afrického moru prasat v Polsku a Litvě (psali jsme zde).

Peníze, které EU po Rusku požaduje, by nebyly vybrány formou pokuty, ale zrušením snížených sazeb na ruské zboží, které by normálně bylo od cla osvobozeno. Spor přispívá k další eskalaci napjatých vztahů mezi EU a Ruskou federací. V prosinci minulého roku se státy Evropské unie shodly na prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku kvůli jeho chování v ukrajinské krizi. Rusko v reakci zavádí zákazy dovozu různých evropských potravin.