ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Coca-Colu má Rusům nahradit běloruská Bela Kola. Dávali ji i telatům

  • 112
Rusko hledá náhradu za kokakolu. A podle všeho ji našlo v sousedním Bělorusku. Tamní Bela Kola by měla Rusům dát zapomenout na americký vzor, který z trhu zmizel poté, co se v červnu firma z ruského trhu stáhla.

„Obchodní zástupci Běloruska a Ruska podepsali prohlášení o záměru rozšířit obchodní kontakty v oblasti inovací. Místo americké kokakoly se v Rusku nyní bude prodávat naše běloruská Bela Kola,“ oznámila běloruská televizní stanice STV, podle níž je nápoj z hlediska kvality stejně dobrý jako originál.

O touze Rusů po originální kole vypovídá i fakt, že po stažení firmy z Ruska se na internetu začal nedostatkový nápoj dražit. Plechovka se v aukcích dala koupit i za 10 tisíc rublů, tedy více než dva tisíce korun.

Каханне - тое, што надае табе пачуццё шчасця і бадзёрасці! Ад выпітай Бела-Колы такія ж эмоцыі. Атрымліваецца, Бела-Кола - гэта каханне?

10. srpna 2021 v 19:26, příspěvek archivován: 8. srpna 2022 v 15:43

Nejde o první pokus nahradit kokakolu, upozornil polský web gazeta.pl. Podle něj už v březnu ruská nápojářská společnost Arktičeskaja Voda oznámila, že chce uvést na trh „vlastní verzi nápoje“.

V Bělorusku se Bela Kola používala mimo jiné i k léčbě telat. Běloruský web Zerkalo.io připomíná, že na jedné z tamních farem dávali telatům zhruba deci koly denně jako lék na zažívací potíže. I zde běloruský nápoj nahradil americký originál a podle zemědělců funguje ještě lépe.