Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | foto: Reuters

Putin nabízí EU, že by se Rusko mohlo připojit k pomoci Kypru

  • 6
Ruský prezident Vladimir Putin navrhl Evropské komisi, že by se Rusko mohlo zapojit do mezinárodní pomoci Kypru, který je ve finanční krizi. Rusko však pomoc podmiňuje tím, že eurozóna nejprve přesně stanoví, jak bude vypadat její pomoc.

Putin to v pátek řekl na vrcholné schůzce mezi EU a Ruskem, která se koná v Bruselu. "Nám není příjemné do toho zasahovat. Ale pokud dosáhneme dohody, tak nevylučujeme, že se zapojíme do snahy stabilizovat finanční situaci Kypru," řekl Putin novinářům.

Kyperská ekonomika je silně provázaná s řeckou, a naplno tak pociťuje problémy, s nimiž se jeho větší soused potýká. Eurozóna zvažuje několik variant, jak Kypru pomoci, včetně odpisu části dluhu. Některé země naopak preferují restrukturalizaci.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v pátek snížila hlavní úvěrový rating Kypru o další dva stupně na známku CCC plus. Rating se tak dostal ještě hlouběji do spekulativního pásma, kde už odráží bezprostřední riziko bankrotu (více čtěte zde).

Summit mezi EU a Ruskem má několik důležitých bodů. Patří k nim hlavně bezvízový styk, spolupráce v energetické oblasti, lidská práva a situace v Sýrii.

,