Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Pumpaři mohou zlevnit, ropa Brent klesla pod 100 dolarů za barel

  • 156
Cena londýnské ropy Brent poprvé od října loňského roku klesla pod hranici 100 dolarů. Za poklesem stojí zejména obavy z evropské krize a data z čínského průmyslu naznačující pokles výrobní aktivity. Čeští řidiči se v příštím týdnu mohou těšit na nižší ceny benzinu i nafty.

Cena za jeden barel klesla krátce po jedenácté hodině na 99,60 dolaru, tedy na úroveň ze začátku loňského října. Proti předchozímu závěru v New Yorku poklesla cena barelu o více než dvě procenta, později se ale znovu vrátila nad 100 dolarů.

"Finanční trhy hodně kolísají kvůli neustále přicházejícím zprávám týkajícím se evropské dluhopisové krize. Znejisťuje je situace ve Španělsku a nadcházející volby v Řecku. Přidávají se k tomu i nepříznivá data z Číny, na což komodity vždy výrazně reagují," vysvětluje pohyb cen ropy Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus, která sleduje vývoj komodit a měn.

Za posledních pět týdnů se podle něj ceny ropy snížily zhruba o pětinu, z úrovně kolem 120 dolarů za barel na hranici sto dolarů. Za samotný květen ropa Brent zlevnila o více než 14 procent, což je nejhlubší měsíční propad od roku 2008.

Vývoj ceny ropy typu Brent od začátku roku 2012

Spolu s cenami ropy se ale měnil i kurz koruny vůči dolaru, za který se ropa nakupuje. Koruna naopak výrazně oslabila z úrovně 19 Kč za dolar na téměř 21 Kč. Tento vliv pak "vyrušil" výrazné zlevnění cen pohonných hmot, jež jsou na ceny ropy navázány.

I tak se však čeští řidiči mohou v příštím týdnu těšit na levnější tankování. "Pokud se na trzích nestane nic nečekaného, tak benzin může zlevnit až o dvacet haléřů," řekl iDNES.cz Marek Hatlapatka. Nafta může podle analytika zlevnit ještě víc. To by ale pumpaři nejprve museli snížit své marže, které drží nadprůměrně vysoko.

Benzin Natural 95 nyní podle dat ČSÚ stojí v průměru 36,93 koruny za litr a nafta 36,28 koruny za litr.