Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 7. 2015 3:09

Vyjednávání po řeckém NE

Řecko má poslední hodiny na to, aby předložilo úspory, které zemi mohou odvrátit od divokého bankrotu a přinesou další půjčku. Jeho budoucnost v eurozóně je nahnutá, země si ji zkomplikovala nedělním referendem - Řekové hlasovali proti škrtům, naordinovaným věřiteli. Přesto eurozóna s Řeckem dál jedná, definitivní „sbohem“ nikdo neřekl. Vyloučení země z eurozóny může být tématem nedělního mimořádného summitu. Situaci budeme pro vás sledovat on-line.

10:18
Německé vládní strany se staví skepticky k další pomoci zadluženému Řecku. Konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové si v současné situaci neumí představit schválení třetího záchranného balíčku. Sociální demokracie (SPD) požaduje, aby Atény vážně začaly s reformami, než se o pomoci rozhodne. Poskytnutí další pomoci Řecku by v Německu stejně jako předchozí záchranné balíčky musel schválit Spolkový sněm.
09:43
Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ukidňuje turisty. Podle ní v Řecku nedochází k žádným výpadkům zásobování potravinami ani léky. "Nyní v turistických letoviscích probíhá vše bez problému a dovolené nejsou ničím narušeny. Jak na řeckých ostrovech, tak i na pevnině v letoviscích poskytují hotely své služby neomezeně," uvedla ředitelka Kateřina Petříčková. Připouští, že lékárny prodávají omezené množství léků na osobu, léky však k dostání jsou.
09:33
Francie: Dohoda s Řeckem je stále možná "Ačkoliv je to obtížné, velmi obtížné, je dnes dohoda stále možná a potřebnější než kdykoliv předtím. Grexit by byl strašným selháním a kolektivní chybou, které se chceme vyvarovat," řekl britskému rozhlasu BBC francouzský ministr financí Pierre Moscovici.
08:46
Číny se řecká krize nedotkne. Neschopnost Řecka splácet dluhy nebude mít velký dopad na čínskou ekonomiku, uvedlo tamní ministerstvo obchodu. Čína v Řecku investovala 1,3 miliardy dolarů (zhruba 32 miliard korun), a to zejména do dopravy a telekomunikací. Čínský státní deník China Daily to označil za "nevýznamnou" částku.
Čína však podporuje Řecko v EU. Země je pro ni bránou pro vývoz svých výrobků do Evropy i Afriky. EU je největším obchodním partnerem Číny.
08:35
Tsipras vystoupí dopoledne. Rozprava začne v 9:30. Premiér by měl představit podrobnosti nových návrhů své vlády. Ministři financí zemí eurozóny by poté měli v rámci telekonference o těchto návrzích diskutovat. Řekové v úterý navzdory slibům žádost eurozóně nepředložili. Merkelová po večerním summitu hlav eurozóny uvedla, že žádost o další program pomoci musí Řecko předložit do čtvrtka.
07:52
Řecký premiér Alexis Tsipras má dnes v Evropském parlamentu představit žádost o nový program finanční podpory.
07:50
Vážení čtenáři, vítejte u pokračování on-line reportáže z vyjednávání o záchraně Řecka.
00:41
S odjezdem lídrů eurozóny se loučíme i my. Děkujeme za pozornost, s novými informacemi se přihlásíme opět ve středu ráno. Nejdůležitější dění nás však čeká ve čtvrtek, kdy by se mělo definitivně rozhodnout o Grexitu, tedy případném řeckém opuštění eurozóny. Jak jsme již uvedli, dnes řecký premiér Tsipras vystoupí v Evropském parlamentu. Děkujeme za pozornost!
00:38
Evropa
Řecko musí nejpozději do 9. července předložit plán reforem, které přesvědčí ostatní, že jsou schopni platit a budou moct pokračovat. První plán, který předložila předchozí vláda, fungoval. Do 9. července budeme vědět na první pohled, zda bude dohoda možná, nebo se v neděli potkáme na good bye party,“ uvedl podle hnonline.sk slovenský premiér Fico.
00:34
Evropa
Zatím není jasné, kdo se nedělního summitu zúčastní za Českou republiku. Pravděpodobně se to dozvíme až ráno. V tuto chvíli se lídři eurozóny již odebrali do svých domovin. Klíčový bude čtvrtek, do kdy mají Atény předložit své návrhy na řešení krize.
00:25
Evropa
Rakouský kancléř Werner Fayman míní, že pokud dohoda nebude, nedělní summit o plánu B musí jednat. Sám Juncker na tiskové konferenci podotkl, že komise má scénář pro "grexit", tedy pro řecký odchod z eurozóny, připravený detailně stejně jako scénář v případě potřeby poskytovat Řecku humanitární pomoc.
23:42
Evropa
Podle slovenského premiéra Fica předseda EK Juncker na summitu eurozóny oznámil, že komise se připravuje i na "plán B", tedy řecký odchod z eurozóny.
23:33
Řecko
"Naším cílem je dosáhnout ukončení krize," uvedl na tiskové konferenci řecký premiér Alexis Tsipras. Řekl, že předložil návrhy, které povedou k "sociálně spravedlivé a ekonomicky životaschopné dohodě". Jejich součástí jsou i "důvěryhodné reformy", výměnou za závazky financování. Nakonec si pochavaloval "pozitivní" diskusi a vyjádřil přání proces uzavřít nejpozději do konce týdne.
23:16
Evropa
Představitelé EU doufají v dohodu s Řeckem. Shodují se, že na tahu je nyní řecká vláda. "Jsem silně proti grexitu, ale nemohu tomu zabránit, pokud řecká vláda neudělá to, oč je žádána," nechal se slyšet předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Dodal, že závazky Evropské centrální banky (ECB) budou záviset na krocích Řecka, a to do pátečního rána. Francouzský prezident Francois Hollande řekl, že dohoda je stále možná.
23:02
Twitter
Předseda Evropské rady Donald Tusk na twitteru uvedl, že čas na dohodu je do neděle.
07.července 2015 v 22:55, příspěvek archivován: 07.července 2015 v 22:58

Final deadline ends this week. Either we achieve agreement this week in #Eurogroup or I will convene #EUCO on Sunday afternoon.

22:56
Evropa
Angela Merkelová doufá, že Řecko do čtvrtka předloží dostatečné reformní návrhy. Pokud reformy budou adekvátní a Řekové přijmou určitá předběžná opatření, očekává Merkelová, že krátkodobá finanční pomoc bude Aténám poskytnuta, uvedla agentura Reuters.
22:41
Evropa
Prezidenti a premiéři všech 28 členských zemí EU se v neděli sejdou kvůli řecké krizi, uvedla německá kancléřka Merkelová po dnešním summitu eurozóny.
22:37
Evropa
Summit eurozóny k Řecku skončil bez zásadního rozhodnutí. Podle italského premiéra Renziho se lídři zemí platících eurem znovu mají sejít v neděli.
22:37
Řecko
Poslední Tsiprasův tweet poukazoval na jeho chystané zítřejší vystoupení v Evropském parlamentu:
07.července 2015 v 18:06, příspěvek archivován: 07.července 2015 v 22:36

Tomorrow, I'll be addressing the European Parliament in Strasbourg. #Greece #EPlenary #olomeleiaEK @EP_Hellas @Europarl_EN

22:23
Evropa
V Bruselu stále porbíhá mimořádný summit eurozóny, a to za zavřenými dvěřmi. Informací kolem jednání o řecké dluhové krizi je tak velmi poskrovnu. Řecký premiér Tsipras při příchodu s novináři vůbec nepromluvil.