ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Největší fond sází na brzké zhroucení trhů, píše The Wall Street Journal

  • 113
Největší investiční fond na světě, Bridgewater Associates, sází 1,5 miliardy dolarů na to, že se světové trhy do března příštího roku zhroutí, uvedl prestižní americký list The Wall Street Journal. Majitel fondu Ray Dalio tvrzení na Twitteru popřel.

Částka, kterou vsadila investiční firma Bridgewater Associates pod vedením Raye Dalia, by se zhodnotila v případě, že by akciový index S&P 500 nebo Euro Stoxx 50, či dokonce oba, výrazně poklesly. O spekulaci informoval list The Wall Street Journal.

Zůstává však záhadou, a to zejména proto, že miliardář Ray Dalio fond vlastní, proč tyto úvahy na internetu popřel. „Je to celé špatně. Rád bych celou situaci objasnil tím, že žádnou sázku týkající se pádu akciového trhu jsme neuzavřeli,“ napsal Dalio na svém Twitteru.

„Mám bohužel pocit, že v dnešní společnosti jsou zavádějící titulky pro mnoho novinářů to jediné, o co se snaží a to i přesto, že v sobě neukrývají žádné pravdivé sdělení. Můžete věřit buď mně, nebo autorovi z Wall Street Journalu,“ dodává Dalio nakonec.

V článku je uvedeno, že původní sázka zahrnovala prodejní opce, které několik měsíců sestavovaly společnosti Goldman Sachs a Morgan Stanley. Díky nim měli mít investoři možnost prodat akcie do určitého data za předem dohodnutou cenu. Firma údajně za smlouvy zaplatila okolo 1,5 miliardy dolarů, což činí asi 1 procento z celkového majetku, který Bridgewater Associates spravuje.

Wall Street Journal si však za svým článkem stojí. „Článek jsme vytvořili na základě výpovědí několika informovaných lidí a za výsledkem naší práce si rozhodně stojíme,“ uvedl mluvčí Wall Street Journalu Steve Severinghaus pro CNBC.

„Náš článek neobviňuje pana Dalia z toho, že by Bridgewater Associates měla síť, která by těžila z poklesu akciového trhu. Článek pouze poukazuje na to, že takový obchod by mohl být pojistkou pro to, aby firma mimo jiné hrála na poli akciového trhu dlouhodobě klíčovou roli,“ říká Severinghaus.

„Ačkoliv odmítám detailně komentovat naši současnou situaci, rád bych uvedl na pravou míru dvě věci,“ uvedla Bridgewater Associates pro CNBC. Naše pozice se často mění a často slouží k zajištění dalších pozic. Připisování významu jen jedné pozici by tak mohla být chyba. Na pokles akcií jsme nikdy nesázeli,“ dodala společnost.