Značná část letů z vídeňského letiště byla zrušena. Personál Austrian Airlines stávkuje. (28. března 2024) | foto: Profimedia.cz

Palubní personál rakouských aerolinek stávkuje, dotýká se to i spojů s Prahou

  • 0
V Rakousku ve čtvrtek začala 36hodinová stávka palubního personálu aerolinek Austrian Airlines (AUA). Na základě rozhodnutí odborového svazu vida bylo na čtvrtek a na pátek zrušeno 400 letů, to podle společnosti zasáhne zhruba 50 000 pasažérů.

Stávka se dotkne zejména vídeňského letiště, ale také letišť v Innsbrucku, Salcburku, Štýrském Hradci nebo Klagenfurtu. Podle internetových stránek pražského letiště byly zrušeny i lety mezi českým a rakouským hlavním městem.

Společnost AUA nabízí bezplatná storna a změny rezervací, vídeňské letiště pak bezplatné zrušení zamluveného parkování. Podle letiště je situace klidná.

Stávka zažehnána. Aerolinky Lufthansa se dohodly s odbory na mzdách

Austrian Airlines odhaduje škody způsobené rušením letů při aktuálním jednání o kolektivní smlouvě na 24 milionů eur (téměř 608 milionů Kč). Jednání se podle agentury APA táhne už několik týdnů a zrušeny byly stovky letů.

Palubní personál AUA požaduje stejné platy jako mají kolegové u německé Lufthansy, která je mateřskou společností AUA. Odbory tvrdí, že u Lufthansy jsou tyto platy o 40 procent vyšší.

Zrušeny byly ve čtvrtek také oba odlety a oba přílety na lince Praha–Vídeň a také páteční odlet a přílet.

,