Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Reuters

Tesco prodává maso z barbarských prasečích farem, tvrdí ochránci zvířat

  • 43
Aktivisté obvinili Tesco, že podporuje týrání zvířat. Údajně prodává vepřové maso z thajských farem, které chovají březí prasnice v klecích o velikosti ledničky. Maloobchodní řetězec slíbil, že věc vyšetří.

Ochránci z World Animal Protection (WAP) obvinili thajský řetězec Tesco Lotus z britské skupiny Tesco, že odebírá maso ze zvířat, které drží v porodních klecích, píše Independent.

„Proč by prasečí máma měla pod značkou Tesco trpět, jen proto, že se narodila a žije v Thajsku,“ ptá se Ian Woodhurst, který má ve WAP na starosti zemědělské kampaně. „V normálních podmínkách by se mohla pást, stýkat se s ostatními prasaty a budovat si hnízdo pro selata.“ 

Klece či kotce pro březí prasnice se používají proto, aby bránily vzájemnému agresivnímu chování mezi prasnicemi, kvůli kontrole krmné dávky a snížení rizika potratu.

Podle dlouhodobé celounijní kampani Konec doby klecové podporované mezinárodní organizací Compassion in World Farming stále 13 milionů evropských prasnice chovaných na maso stále trpí v porodních klecích. Klece jsou plně zakázané ve Švédsku od 80. let 20. století, ve Velké Británii od roku 1999. V Česku takto strádá 90 procent z celkového počtu asi 108 000 prasnic ve velkochovech, tvrdí web kampaně.

Podle Woodhursta mají supermarkety sílu to změnit. „Vyzýváme řetězec Tesco, aby toto utrpení zastavil a pomohl zlepšit život prasečích matek na farmách, které zásobují dva tisíce obchodů Tesco Lotus po celém Thajsku,“ řekl.

Organizace firmu také vyzvala, aby zavedla celosvětovou politiku přístupu k prasatům, která by „ukončila tyto barbarské praktiky na farmách, které zásobují jej obchody po celém světě“.

WAP se už podařilo přesvědčit thajského producenta masa CP Foods, aby v roce 2025 přestal porodní klece používat.

Tesco podle svého vyjádření spolupracuje s dodavateli v regionu a snaží se prasnice dostat z klecí do skupinového chovu.

„Snažíme se dodržovat vysoké standardy pro život zvířat napříč našimi dodavatelskými řetězci a pravidelně je uvádíme do souladu s doporučením vědců,“ reagoval mluvčí řetězce. „Veškeré maso od našich thajských obchodních partnerů má certifikaci thajské vlády, která určuje standardy pro chov zvířat,“ doplnil.


Témata: Tesco, Lotus