Podíl v ruské firmě získali Češi na podzim 2009. Ilustrační foto

Podíl v ruské firmě získali Češi na podzim 2009. Ilustrační foto | foto: SXC.hu

Podle ruského tisku se PPF chystá převzít řetězec prodejen Eldorado

  • 0
Česká skupina PPF se opět chystá rozšířit svůj vliv na ruském trhu. Podle deníku Vedomosti převezme řetězec Eldorado, který v Rusku provozuje několik stovek prodejen s elektronikou a domácími spotřebiči. Za transakci by měla PPF zaplatit přes 100 milionů dolarů (1,89 miliardy Kč).

"První návrhy předložila PPF už v roce 2009," informovaly dnes Vedomosti. Podle jednoho z partnerů české firmy se majitel Eldorada Igor Jakovlev a spoluvlastník PPF Jiří Šmejc definitivně dohodli během minulého týdne.

Česká strana se odmítla ke zprávě vyjádřit. "Informace, které se čas od času objevují na trhu od anonymních zdrojů, zásadně nekomentujeme," řekl mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Češi mohou získat jedničku na ruském trhu

Podle zdrojů blízkým oběma stranám by schéma kontraktu mělo vypadat následovně. Jakovlev přenechá Čechům svůj podíl, za což mu PPF zaplatí 100 milionů dolarů. Kromě toho mu vrátí jeho developerské projekty Advantage Group a Real Estate Development, které dal PPF jako zálohu.

Podíl v ruské firmě získali Češi na podzim 2009. Česká skupina tehdy půjčila Eldoradu, které trpělo finančními problémy, 300 milionů dolarů (5,7 miliardy Kč), dalších 500 milionů dolarů (9,4 miliardy Kč) mu poskytla na rozvoj podniku.

PPF hodnotí svoji účast v Eldoradu pozitivně. "Během krátké doby se nám podařilo firmu stabilizovat a nastavit jí správný směr rozvoje, jak po stránce finanční, tak i po stránce řízení," řekl pro iDNES.cz Alexej Bechtin.

Eldorado představuje hlavního prodejce elektroniky a domácích spotřebičů na ruském trhu. Kromě Ruska působí také na Ukrajině, celkem provozuje okolo 770 prodejen.

Pokud dojde k uzavření transakce, zůstane Jakovlevovi zhruba devadesát prodejen Eldorado na Ukrajině a 37 obchodů v Kazachstánu. Kromě toho se podnikatel stane jedním z partnerů společnosti Domašnij interjer, která bude v Rusku provozovat síť hypermarketů Kika.

Kika je jednou z největších evropských sítí, která prodává nábytek a bytové doplňky.V současné době provozuje hypermarkety ve dvou ruských městech, v Moskvě a Samaře. V březnu tohoto roku plánuje otevřít další prodejnu.