Rakušané chtějí zavést například i tzv. dluhovou brzdu. Ilustrační foto.

Rakušané chtějí zavést například i tzv. dluhovou brzdu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Po Německu chtějí brzdit dluhy i Rakušané

  • 10
Po Němcích chtějí zákonem zabránit dalšímu prohlubování státního dluhu i Rakušané. Poslanci ve vídeňském parlamentu projednávají vládní návrh o omezení státních výdajů na příští čtyři roky. Doufají, že se jim tak podaří snížit současné tempo zadlužování ze čtyř procent na 2,3 v roce 2014. Splnili by tak opět kritéria pro přijetí eura.

Rakouská strana BZÖ chce jít ještě dál a navrhnout zítra přijetí dluhové brzdy podle německého vzoru, takzvané Schuldenbremse.

"Pokoušeli jsme se opatření prosadit už před rokem. Tenkrát se to nepodařilo. Jelikož zákon podporuje nyní i ministr financí, doufáme, že se nám to povede," uvedl mluvčí strany Lukas Brucker. Právě rakouský ministr financí Josef Pröll totiž v evropských mediích nejhlasitěji podpořil německý plán na zavedení evropské obdoby dluhové brzdy.

Řešení pro všechny

Toto opatření zatím platí pouze v Německu. Od minulého roku je součástí tamní ústavy. Spolková vláda podle tohoto zákona musí poprvé v roce 2016 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, se schodkem nepřesahujícím 0,35 procenta hrubého domácího produktu.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble se v pátek na zasedání pracovní skupiny rady Evropské unie pokusí stejný model prosadit i v dalších zemích. "Výhodou brzdy je, že jde nastavit na jakýkoliv stát," vysvětlil analytik Deutsche Bank Nicolaus Heinen. (Německo chce eurozóně nakázat vyrovnané rozpočty)

Kromě toho připravuje Schäuble i návrhy možných sankcí pro státy, které by svou rozpočtovou nekázní ohrožovaly stabilitu eurozóny. Německý politik zatím veškeré podrobnosti tají, ale v médiích se objevily informace o odnětí hlasovacího práva členskému státu na minimálně jeden rok a peněžitých sankcích. Podle informací německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung by provinilcům hrozil dokonce vyhazov z měnové unie.

Schäuble plánuje i zavedení dohledu nad hospodařením jednotlivých národních států nezávislými vědeckými institucemi nebo evropskou radou odborníků. Ti by měli kontrolovat rozpočty jednotlivých států a v případě příliš optimistických vyhlídek na podezřelé jednání upozornit. Mimoto má v vzniknout institut insolvenčního řízení pro zadlužené národní státy.