Čínský miliardář Colin Chuang

Čínský miliardář Colin Chuang | foto: Getty Images

Třetí nejbohatší Číňan je inženýr z Googlu. Na chvíli předstihl i Jacka Ma

  • 6
Bývalý zaměstnanec Googlu byl na chvíli druhým nejbohatším mužem Číny. Colin Huang, který vede populární čínský e-shop Pinduoduo, byl se jměním 45,4 miliardy dolarů podle magazínu Forbes bohatší než Jack Ma, který až do loňského roku řídil konkurenční portál Alibaba.

Colin Huang se na druhou příčku podle indexu Real Time Billionaires dostal poté, co akcie Pinduodua podle obchodovacího systému Nasdaq v pátek vzrostly o šest procen na rekordních 87,58 dolarů. Jeho odhadované jmění tak činilo více než 45 miliard, zatímco majetek Jacka Ma se odhadoval na 43,9 miliard.

V současnosti se nachází opět na třetím místě s 42,4 miliardami dolarů, druhé místo má Jack Ma s 44 miliardami dolarů a prvenství si stále drží Ma Huateng, přezdívaný též jako Pony Ma. Jeho jmění v hodnotě 55,3 miliard pochází ze společnosti na vývoj počítačových her Tencent.

Huang začínal jako stážista v Microsoftu a poté strávil tři roky coby inženýr v Googlu. „Byla to ta nejcennější zkušenost. Google mi toho dal více, než jsem vůbec mohl chtít,” popisuje svou pracovní zkušenost Huang na svém blogu.

Najednou měli tolik peněz, že úplně ztratili motivaci k práci a začali se poohlížet po zábavě nebo nové práci. A jak šel čas, tak úplně promrhali své nejcennější roky, kdy mohli dosáhnout obrovských úspěchů.

Colin Huangjeden z nejbohatších Číňanů o spolupracovnících

Popisuje zde i bludný kruh, do kterého se kvůli rychlému zbohatnutí dostali někteří jeho bývalí spolupracovníci. „Najednou měli tolik peněz, že úplně ztratili motivaci k práci a začali se poohlížet po zábavě nebo nové práci. A jak šel čas, tak úplně promrhali své nejcennější roky, kdy mohli dosáhnout obrovských úspěchů,” píše Huang.

Teď ale bývalé nadřízené svým majetkem pomalu dotahuje. Nejbohatší muži Googlu, Larry Page a Sergey Brin, mají totiž majetky ve výši 64,3 a 62,6 miliard dolarů. Svým jměním už Huang dokonce překonal bývalého ředitele Googlu, Erica Schmidta, jehož majetek se odhaduje na 15,1 miliard dolarů.

Huang založil Pinduoduo v roce 2015. Ačkoliv firma v začátcích své existence nebyla úspěšná a v prvním čtvrtletí svého působení ztratila 582 milionů dolarů, dnes je jedním z nejpopulárnějších nákupních portálů v Číně. V posledních měsících internetovému obchodu také pomohl koronavirus, z původních 50 milionů se denní objednávky zvedly na milionů 65.