ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Orbán plánoval nás vyvlastnit, tvrdí šéf Sparu. Řetězec si stěžuje v Bruselu

  • 31
Maloobchodní řetězec Spar si stěžuje Evropské komisi na chování maďarské vlády. Tlaky kabinetu Viktora Orbána na ceny a mimořádné daně uvalené na obchodníky považuje za šikanu. Šéf řetězce Hans Reisch také varoval před možným vyvlastněním maďarské sítě.

Rakouský řetězec supermarketů Spar obvinil Maďarsko z porušování právních předpisů EU ve snaze snížit rostoucí ceny potravin. Vyzval Brusel, aby zasáhl a zmírnil ničivý dopad na jeho činnost. Podle Reische se maďarský premiér Viktor Orbán snažil dotlačit jednoho ze svých příbuzných k tomu, aby v maďarské odnoži řetězce získal majetkový podíl. To považuje šéf řetězce za předstupeň toho, aby maďarská vláda postupně ovládla celou maloobchodní síť, která je na maďarském trhu druhá nejsilnější.

Reisch to uvedl minulý týden v rozhovoru pro specializovaný rakouský web Lebensmittel Zeitung. V něm také označil Orbánovo chování za šikanu. Vadí mu především snahy o zmrazení cen u některých položek a také speciální zdanění. To vstoupilo v platnost v roce 2022 a zahraniční obchodní řetězce jsou podle něj zatíženy speciální daní odváděnou z čistých tržeb. Ta původně činila 4,1 procenta, letos se zvýšila až na 4,5 procenta.

Maďarskou byznysovou štikou je Orbánův zeť. Vrhl se na budapešťské hotely

Všechna tato sporná nařízení byla součástí boje maďarské vlády s inflací. V platnosti však zůstávají i poté, co se inflace začala vracet k normálu, v únoru klesla na 3,7 procenta.

„Provozujeme v Maďarsku přes šest stovek obchodů jsme druhá největší maloobchodní síť. Externí faktory nám však znemožňují dosahovat zde zisku. Jsou tu cenové stropy na základní potraviny a speciální daň,“ posteskl si Reisch. Podle listu Financial Times uzavřel Spar své loňské hospodaření v Maďarsku ztrátou 50 milionů eur (1,2 miliardy Kč). Opustit tamní trh se ovšem firma nechystá.

Spar se podle Reische rozhodl pro několik opatření, aby svůj byznys uchránil, před „Orbánovými spáry“. Jednak se obrátil se stížností na Evropskou komisi. Tvrdí, že maďarská vláda brání volnému pohybu zboží po Evropě.

Spiknutí nadnárodních řetězců! Pro vysoké ceny není podle Orbána důvod

Zároveň se vedení Sparu rozhodlo ochránit své investice v Maďarsku tím, že převedlo majetek pod svou švýcarskou odnož Aspiag Management. „Převedli jsme majetek i nemovitosti pod Aspiag. Protože víme, že se Orbán nechce dostat do sporu se Švýcarskem a chceme mu ztížit přístup k našemu maďarskému podnikání,“ řekl Reisch,

Maďarská vláda nařčení ze znárodňovacích choutek odmítla. „Speciální maloobchodní daň označila EU za legální. To jsou fakta, všechna ostatní tvrzení jsou neopodstatněná,“ sdělil mluvčí kabinetu webu telex.hu.

Další velké řetězce na maďarském trhu – Lidl a Tesco – situaci podle Financial Times komentovat nechtěly.