Mathias Cormann (2020) | foto: Getty Images

OECD má nového šéfa, bývalého australského ministra financí Mathiase Cormanna

  • 1
Novým generálním tajemníkem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj byl v pátek zvolen bývalý australský ministr financí Mathias Cormann. Jedenapadesátiletý Australan podle zdrojů agentury AFP těsnou většinou hlasů porazil bývalou evropskou komisařku pro obchod, Švédku Cecilii Malmströmovou.

Do boje o místo generálního tajemníka OECD se zapojil i prezident české Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Ten ale už v lednu potvrdil, že nepostoupil do finále. Česko oficiálně předložilo Dlouhého kandidaturu na začátku loňského září. Ministr zahraničí Tomáš Petříček tehdy uvedl, že česká diplomacie udělá pro podporu Dlouhého maximum.

OECD v současnosti sdružuje 37 hospodářsky vyspělých států. Ustavující sjezd měla v září 1961, její počátky ale sahají do poválečné Evropy. Její předchůdkyní byla Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci, která byla založena v dubnu 1948 pro řízení amerického Marshallova plánu na pomoc evropským zemím zničeným druhou světovou válkou. Česká republika se členem OECD stala v prosinci 1995.

,