Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německo čekají další omezení v dopravě. Stávkovat bude Lufthansa i dráhy

  11:56
Německé odbory Verdi v pondělí vyzvaly k další stávce pozemního personálu společnosti Lufthansa. Práci zaměstnanci zcela zastaví ve čtvrtek a v pátek a znovu ji obnoví od sobotního rána. Stávkovat se bude i německé železnici. Od středy ji na 35 hodin ochromí stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn (DB), nákladní doprava se zastaví ve středu večer a osobní ve čtvrtek nad ránem
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Odbory zvyšují tlak před dalším kolem jednání o vyšších mzdách, které je naplánováno na 13. a 14. března. Začátek stávky je naplánován na čtvrtek na 4:00, konec pak na sobotu na 7:10. Čas ukončení protestu souvisí s noční směnou v nákladní divizi Cargo, která končí právě v 07:10, jak už odbory vysvětlily v předchozích stávkách.

Hlavní vyjednavač odborového svazu Verdi Marvin Reschinsky v pondělí prohlásil, že nelze pochopit, proč se Lufthansa přes očekávané rekordní výsledky a pravidelně zvyšované manažerské bonusy nezajímá o pozemní personál. „Ten s hodinovou mzdou někdy i ve výši 13 eur (330 Kč) už ani neví, jak v nejdražších německých městech vůbec vyžít,“ řekl. Ve čtvrtek letecká společnost zveřejní hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí a celý loňský rok, který podle dosavadních výsledků patřil k mimořádně úspěšným.

Zemětřesení v Lufthanse. Končí skoro celé představenstvo i finanční ředitel

Reschinsky také řekl, že předchozí stávky záměrně nepostihly cestující. „Ignorováním našich vyjednávacích požadavků nám Lufthansa sděluje, že zareaguje pouze tehdy, když čelí tlaku,“ uvedl. Dodal, že je smutné, když aerolinkám nevadí zklamaní cestující.

Stávka za vyšší mzdy minulou sobotu zasáhla nákladní divizi Lufthansy, cestujících se ale nedotkla. Před týdnem stávkovala rovněž technická část pozemního personálu, protest se tehdy také obešel bez narušení letového provozu. Naopak pracovní protest pozemního personálu před dvěma týdny měl na letecký provoz v Německu rozsáhlé dopady, v problémech se ocitlo zhruba 100 000 cestujících a zrušeno bylo i několik spojů s Českem.

Zrušené lety i zpoždění. Lufthanse poškozené kabely vyřadily počítačový systém

Odborový svaz Verdi požaduje pro 25 000 zaměstnanců pozemního personálu společnosti Lufthansa zvýšení mezd o 12,5 procenta a jednorázový protiinflační bonus 3000 eur (zhruba 76 000 Kč). Lufthansa původně navrhovala desetiprocentní zvýšení mezd během 12 měsíců a zmíněný bonus 3000 eur, později však uvedla, že nová nabídka už odpovídá základním požadavkům odborů Verdi. Odbory k tomu však uvedly, že cíl rychlého zvýšení mezd o 12,5 procenta, minimálně však o 500 eur (12 700 Kč), naplněn stále není.

Německou železnici ochromí stávka

Stávkovat se bude i na německé železnici. Od středy ji na 35 hodin ochromí stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn (DB), nákladní doprava se zastaví ve středu večer a osobní ve čtvrtek nad ránem. V pondělí to oznámil šéf odborů německých strojvedoucích GDL Claus Weselsky.

Délka protestu podle něj odpovídá základnímu požadavku na snížení týdenní pracovní doby právě na 35 hodin. Očekávat lze rozsáhlé výpadky vlaků nejen v Německu, ale také na spojích s Českou republikou.

Německo ochromila stávka v hromadné dopravě. Problémy má Berlín a Sársko

Nákladní vlaky se zastaví ve středu v 18:00, ve čtvrtek v 02:00 se k protestu přidají také strojvedoucí osobních vlaků. Osobní spoje se opět rozjedou v pátek ve 13:00, nákladní vlaky o osm hodin dříve. Weselsky zároveň prohlásil, že další stávky budou následovat a že je odbory už nebudou oznamovat se 48hodinovým předstihem. „Železnice už nebude spolehlivý dopravní prostředek,“ řekl.

„Stávka je tím posledním prostředkem,“ řekl Weselsky. Poznamenal, že odbory i přes snahu najít řešení u jednacího stolu neměly jiné východisko, neboť dráhy DB nebyly ochotny přistoupit ke kompromisům. „Společnost DB nám nenabídla nic,“ řekl odborář.

Minulý týden ve čtvrtek to byla naopak společnost Deutsche Bahn, která obvinila odboráře z neústupnosti a z odpovědnosti za krach rozhovorů.

KOMENTÁŘ: Německo stojí na rozcestí. Vedle ekonomiky hrozí krize i politice

Odbory a dráhy se na konci ledna po předchozích stávkách dohodly, že přinejmenším do 3. března budou pokračovat jednání a že strojvedoucí do té doby práci nezastaví. To se nyní po neúspěšných rozhovorech změnilo. Weselsky řekl, že odbory jsou nuceny vyhlásit další stávky.

Odbory GDL požadují snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu se zachováním plné mzdy, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (zhruba 13 650 Kč) a také jednorázovou kompenzaci 3000 eur (73 400 Kč) kvůli inflaci. DB v poslední veřejné nabídce navrhly zkrácení pracovní doby na 37 hodin týdně, větší snížení hodinového závazku již podmínily snížením mzdy. Podle DB si strojvedoucí ročně vydělají včetně příplatků a bonusů 45 000 až 56 000 eur (1,14 až 1,42 milionu Kč).

České dráhy zatím podle mluvčího Filipa Medelského nedokážou odhadnout, jak se stávka dotkne cestování na železnici v Česku. Informace je podle něj příliš čerstvá. „Zatím u německých kolegů zjišťujeme informace o rozsahu stávky,“ řekl na dotaz ČTK. Lze předpokládat, že komplikace se budou týkat třeba spojů mezi Prahou a Berlínem a Mnichovem. „Přesnější údaje budeme schopni podat v úterý, možná ve středu,“ doplnil mluvčí.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

V Česku elektromobily netáhnou. Prodejům vládnou spalovací motory, říká průzkum

27. dubna 2024

Ekologické hledisko většina Čechů při nákupu auta nebo volby dopravního prostředku příliš neřeší....

Češi mění Bangkok za Japonsko a New York. Letenky jsou levnější

27. dubna 2024  8:34

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších destinací...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...