Celkový pohled na prázdné hlavní nádraží v Kolíně nad Rýnem během celostátní...

Celkový pohled na prázdné hlavní nádraží v Kolíně nad Rýnem během celostátní stávky svolané německým odborovým svazem Verdi kvůli sporu o mzdy. (21. dubna 2023) | foto: Reuters

Německé odbory odvolaly stávku na železnici. Dohodly se s vedením drah

  • 0
Německé odbory odvolaly stávku na německé železnici, která měla začít v neděli večer a trvat 50 hodin, píše agentura DPA. Odbory EVG, které ji svolaly, dosáhly dohody s vedením společnosti Deutsche Bahn. Stávka měla zasáhnout i spoje z a do ČR. Stávku avizovaly již ve čtvrtek, měla zasáhnout dálkové i regionální spoje a také nákladní železniční dopravu. Omezení se měla dotknout i Česka.

Stávka měla začít v neděli ve 22:00 a skončit po padesáti hodinách v úterý ve 24:00. „U jednacího stolu nastal jen malý posun,“ řekla ve čtvrtek o důvodech připravované stávky Cosima Ingenschaová z EVG. Bude to už třetí stávka v dopravě, kterou odbory od března svolaly.

Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) hrozily, že po celou dobu odborové akce nevypraví žádný dálkový spoj. Personální šéf DB Martin Seiler označil novou stávku za šílenou. „Je zcela bezdůvodná a naprosto přehnaná,“ řekl Seiler. „Řešení je přece možné. Místo hledání kompromisu ale odbory EVG chtějí ochromit zemi na neuvěřitelných 50 hodin,“ dodal.

V březnu vlakovou, autobusovou i leteckou dopravu v Německu zastavila čtyřiadvacetihodinová stávka, kterou zorganizovaly společně odbory Verdi a EVG. Na konci dubna pak odbory EVG zastavily železniční dopravu na osm hodin v pátek dopoledne, problémy s provozem ale trvaly po celý den. V obou případech bylo narušeno spojení s Českem, dálkové vlaky končily v poslední stanici na českém území a regionální spoje byly v běžném provozu jen v Česku.

Německé odbory bojují za zlepšení finančních podmínek svých zaměstnanců. Požadují zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (přes 15 000 Kč), respektive o 12 procent v případě vyšších platových skupin. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) místo toho navrhly postupné zvýšení mezd od března 2024, a to o deset procent u nižších a středních příjmů a o osm procent u vyšších platových skupin.

,