Berlín, Bundestag - Příznačný symbol německých dějin, na který se čeká...

Berlín, Bundestag - Příznačný symbol německých dějin, na který se čeká neodmyslitelná fronta. | foto: Markéta Vinkelhoferová, iDNES.cz

Německo je v recesi, potvrdila data

  • 0
Ekonomové potvrdili, že předběžná čísla o druhém zpomalení německého hospodářství v řadě platí. Ve třetím čtvrtletí největší evropská ekonomika zpomalila o 0,5 procenta.

Německo splnilo podmínku recese, tedy poklesu vývoje HDP dvě čtvrtletí po sobě. Hlavní příčinou poklesu bylo oslabení německého vývozu, ukázaly dnes zpřesněné údaje spolkového statistického úřadu. Největší evropská ekonomika se poprvé za pět let dostala do recese.

Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt klesl o 0,4 procenta, potvrdil dnes úřad. Meziroční tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 1,3 procenta z 3,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Pokles vedl zahraniční obchod, kde vývoz mezičtvrtletně klesl o 0,4 procenta po oslabení o 0,2 procenta v předešlém čtvrtletí. Dovoz naopak narostl o 3,8 procenta a zahraniční obchod celkově snížil čtvrtletní růst HDP o 1,7 procentního bodu.