Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Evropská komise

Němci půjčí levně španělským firmám miliardy

  • 8
Německo hodlá půjčit španělským firmám levně miliardu eur (25,7 miliard korun) ze státního rozpočtu. I když jsou úroky na bankovním trhu nízko, španělské banky svým firmám nepůjčují a ty se proto nemohou odrazit ode dna. Časem se německý plán pomoci může rozšířit i do Portugalska.

Berlín slíbil jihu, který mu vytýká diktát škrtů, že mu pomůže. A v pondělí odhalil, jak to chce udělat.

Německo sestavuje úvěrový plán pro malé a středně velké španělské firmy, aby mohly růst a nabírat lidi v zemi stižené krizí a rekordní nezaměstnaností. Německá vláda poskytne ručení a peníze poplynou ze státní banky pro rozvoj KfW. Ta umožní španělskému státnímu fondu ICO znásobit tuto částku a rozdělit ji na menší úvěry pro lokální firmy. A německá státní banka by ve fondu mohla získat podíl.

Dokument, který získaly tiskové agentury Reuters a AP, pochází z dílny ministerstva financí. Podepsal ho náměstek ministra financí Steffen Kampeter, který podotkl, že chystaný plán by se mohl časem rozšířit na další krizí stižené země jako například do Portugalska, ale i Řecka. Investici má uvolnit vláda v rámci rozpočtu na příští rok, čili o plánu ještě budou hlasovat poslanci.

Zatímco jsou úroky stanovované Evropskou centrální bankou na rekordním minimu, jih Evropy nedosáhne na úvěry u bank, které jsou samy v potížích a nemají důvěru v tamní firmy a ekonomiku. Španělské firmy tedy z nízkých úroků zatím nemohly profitovat.